2015. szeptember 8., kedd

Baracktorta.






Hozzávalók:

3 db nektarin őszibarack
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 mk őrölt fahéj
2 ek porcukor
1,5 dl tej


Ekészítés:

A barackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a feleket még ketté vágjuk.Kivajazunk kilisztezünk, egy 24 cm-es  kapcsos tortaformát.A vajat a cukorral, a vaníliáscukorral, és a citromhéjjal habosra keverjük egy robotgéppel.Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és egy csipet sót. A lisztet a sütőporral elvegyítjük a tejjel felváltva a vajas masszába dolgozzuk.Annyi tejet adjunk hozzá, hogy sűrűn terülő masszát kajunk. A tésztát a formába simítjuk, tetejét ízlésesen kirakjuk a barackkal, és megszórjuk a fahéjas cukorral.A sütőben 45 percig sütjük 180 C° fokon előmelegített sütőben.A tortát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük.Megszórjuk porcukorral,és szeletelve kínáljuk.


Nagyi szederöntetes fánkja.

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk, amit farsangtól függeltelül is elkészíthetsz. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept ...


A HOZZÁVALÓK:

50 DKG LISZT
1 CSOMAG DR OETKER INSTANT ÉLESZTŐ
1 CSIPET SÓ
8 DKG PORCUKOR
1 EK RUM
3 TOJÁS SÁRGÁJA
1 FIOLA VANÍLIA AROMA
6 DKG PUHA VAJ
1 DL TEJ
1 LITER OLAJ A ASÜTÉSHEZ
3 DL SZEDERÖNTET A KÖZEPÉBE
PORCUKOR A SZÓRÁSHOZ


ELKÉSZÍTÉSE.:

A tésztához valókat a dagasztógép táljába öntjük,és a többit bízzuk a gépre.Szépen kidolgozott tésztát kapunk pár perc alatt.Ezután letakarjuk,és hagyjuk megkelni,kb 1 óra.

Ha a tészta megkelt, vékonyan lisztezet deszkán nyújtsuk 1,5 cm  vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű fánkkiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkoknak a közapébe mélyedést készítsünk,folyamatosan ahogy kel.Hagyjuk letakarva meleg helyen a duplájára kelni.Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban.  A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a mélyedés van, a második lényeges dolog, hogy ezt a  felét, fedővel lefedve süssük. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen,  mert külömben könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.A kész fánkokat a szalvétára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és szederöntettel töltve tálaljuk.

Görög spenótos kosárka


Szeretem a különleges pitéket,és a sósakat különösen.A spenót,sajt, a fenyőmag értékes táplálékforrás a szervezetünknek.Ebben a kis pitében minden benne van,mit ember szerethet,de főleg a fetasajttól kellemes az aromája,na meg a szerecsendiótól.




A tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg margarin

2 csipet só

1 teáskanál őrölt szerecsendió

hideg víz

A töltelékhez:

50 dkg spenót

10 dkg margarin

3 dl tejszín

6 db tojássárgája

25 dkg fetasajt

5 dkg fenyőmag

Elkészítés módja:

1. A lisztet beleöntjük a dagasztógép táljába, hozzáadjuk a margarint, sót, szerecsendiót és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk a tésztát egy lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra, majd 12 cm-es köröket vágunk ki belőle. Ezeket 9 cm átmérőjű. kivehető aljú piteformákba simítjuk. Az aljukat megböködjük egy villával. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig elősütjük.
2. Közben a spenótot lemossuk, és apróra vágjuk. A tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a spenótot, és sóval, borssal fűszerezzük.
3. A sajtot felkockázzuk, beleszórjuk az elősütött pitékbe, majd ráöntjük a spenótos keveréket. 10 percre újra a meleg sütőbe tesszük.
4. Ha kész, megszórjuk fenyőmaggal és még 5 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta megsült és a fenyőmag is enyhén megpirult.