2015. január 31., szombat

Vörösáfonyás frangipane.
















Linzerhez:

4 dkg porcukor
8 dkg vaj
12 dkg finomliszt

Rétegezéshez:

35 dkg vörösáfonyadzsem

A dezsemhez:

15 dkg vörösáfonya,
2 ek nádcukor,
1 db fahéj,és csillagánizs,
1 ek vanília aroma,
1 tk citromlé

Mandulakrém:

5 dkg őrölt tisztított mandula
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 csipet só
8 g finomliszt
1 db tojás
1 ek barnacukor,mandulapehely.

Tetejére:
 porcukor.

Elkészítése:

A lisztet, porcukrot és a hideg vajat összegyúrjuk.
Az elkészült linzertésztát egy kerek, kivehető aljú 16 cm átmérőjű sütőforma alját egyenletesen kibéleljük.
Elkészítjük közben az áfonyadzsemet a hozzávalókbólde eltávolítjuk a fűszereket.ha kihűlt a tésztára kenjük.

Elkezdjük a frangipane-t készíteni.

Egy tálban összemérjük a mandulalisztet és a búzalisztet. A robotgép üstjébe mérjük a vajat és a cukrot, valamint a sót.
A vajat a cukorral és a sóval kihabosítjuk, majd folyamatos habosítás mellett hozzácsurgatjuk a tojást is. Legvégül a lisztes mandulalisztet keverjük hozzá, míg egynemű, laza, krémszerű masszát nem kapunk.
Az elkészült frangipane-t a lekvárral megkent linzerlapra szedjük . Egyenletesen elkenjük benne. megszórjuk mandulapehellyel,majd nádcukorral.Előmelegített sütőben
 180 C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük a frangipane-t.Porcukorral megszórjuk,majd hidegen szeljük.

Oroszos húsgombócok mustármártásban.

Utazásom  az orosz ízekkel folytatódik,mely a húsgombócok ízesítésében rejlik.16 évesen voltam az akkori Szovjetúnióban,és már a vonaton a húsgombócokat kóstolgattam.A mustár,bors,és só elengedhetetlen kelléke volt az asztaloknak.






Hozzávalók:

40 dkg marhahús darálva,

4 darab csemegeuborka,lereszelve,
3 ek morzsa,
1 tojás,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só, őröltbors,
fél csokor petrezselyem,
4 ek olaj,

A mártáshoz.

1 ek liszt,

4 dl húsalaplé,
1 dl száraz fehérbor,
2 ek mustár,
2 dl krémtejszín,
2 ek citromlé,

A körethez:
40 dkg szélesmetélt.


Elkészítése:

A húst és az uborkát a morzsával,tojással,sóval,lereszelt hagymákkal, borssal petrezselyemmel összedolgozzuk jó állagú masszává.Vizes kézzel 3- 4cm-e s gombócokat formázunk belőle..Forró olajon mindkét oldalát átsütjük.Ezután a serpenyőből kiemeljük, és a visszamaradt zsiradékon a lisztet megpezsgetjük, a levessel,és a borral felengedjük, a gombócokat visszarakjuk 25 percig lassú tűzön, időnként megrázogatva puhára pároljuk.A mustárt a tejszínnel összekeverjük, egy mártással simára dolgozzuk,és a gombócok levét besürítjük vele.Néhán ycsepp citromlével pikánsra ízesítjük.A tésztát lobogó forró ,enyhén sós vízben megfőzzük,leszűrjük,lecsepegtetjük, majd a gombócokkal, a mártással leöntve tálaljuk.


Elkészítési idő 1 óra

Pannonhalmi Rajnai Rizling 07 illik hozzá.Száraz fehérbor