2018. január 15., hétfő

Sertéskaraj meggyszósszal párolt rizzsel

Ezt az egyszerű ételt, már menzás koromban is nagyon szerettem. Manapság már feledésbe merült szerintem, pedig a gyerekek nagyon rajonganak érte. Sokan vannak, akik csodálkoznak, rajta, hogy lehet édes mártás sós hús mellé! Sajnálom, hogy ennyire nem ismerik, pedig gyakori főételként szerepelt az éttermek palettáján is. A meggyszósz nagyon ízletes, és kiegészíti a hús sósságát a párolt rizzsel igazi ízharmónia. Találkoztam darakörettel is, hát azt bizony borzasztónak találom a hús mellé. Ízlések, és pofonok!Én egy igényesebb változatot készítek már hosszú évek óta,ezt szoktuk meg, és csak is a mártáson változtatok néha.lehet egres, cseresznye, alma, birs,szilva,ribizli,ananász is.


Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj
só, őrölt bors
5 dkg vaj

A mártáshoz:

40 dkg meggy, vagy cseresznye befőtt, vagy friss gyümölcs
2 dl tejföl
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál vanília aroma
1 mk őrölt szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 db csillagánizs

Elkészítése:

A karajszeleteket megtisztítjuk, megtörölgetjük, kissé kiklopfoljuk, majd vajat hevítünk egy serpenyőben, és a sózott, enyhén borsozott hússzeleteket mindkét oldalukon átsütjük. Azután kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára sütjük.A rizst mikrohullámú sütőben megfőzzük.Ki hogyan szokta úgy készítse. A mártáshoz a meggyet, 6 dl vízben a cukorral,csipet sóval, és fűszerekkel feltesszük főni, majd ha megpuhult a meggyünk, akkor a tejföllel kikeverjük a pudingot, és kevés főzőlével simára keverjük egy habverő segítségével besűrítjük az egészet mártásnak. A felesleges fűszer darabokat eltávolítjuk. A húst a rizzsel, és a meleg mártással tálaljuk! Jó étvágyat!

Császárné kedvence




Császárné kedvence (diós-mandulás kalács)
Az eredeti receptnél darabokban van a dió, de én a férjem kedve szerint készítettem daráltam.
Azonban aki teheti, inkább aprítsa a diót, mert szerintem mutatósabb, de akinek a foga nem bírja, az ne tegye.Az ananász nagy kedvencünk, szintén felcseréltem a mazsolát erre a nagyon finom kandírozott gyümölcsre. Azt gondolom nem rontottam el, és kísérlet képen sikerült is olyan ízharmóniát összehoznom, amilyet szerettem volna.






Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk. A margarint a cukorral, a tojássárgájával habosra keverjük, és a rummal ízesítjük. A diót beleforgatjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjével fellazítjuk. A lisztet a sütőporral, a vaníliás cukorral meg a fűszerkeverékkel összeforgatjuk és apránként a tojásos masszába keverjük.
2. A kész masszát egy margarinnal kikent őzgerincformába öntjük és előmelegített sütőben 160°C-on kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, a tetejét olvasztott fehér csokoládéval bevonjuk, és pirított durvára vágott mandulával megszórjuk.
 Hozzávalók:


15 dkg margarin
2
5 tojás
3
15 dkg porcukor
4
1 evőkanál rum
5
10 dkg durvára vágott dió
6
7 dkg kandírozott ananász
7
15 dkg finomliszt
8
1 kiskanál sütőpor
9
1 csomag vaníliás cukor
10
2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
12
A tetejére:
13
10 dkg fehér csokoládé
14



10 dkg pirított mandula