2018. január 15., hétfő

Császárné kedvence




Császárné kedvence (diós-mandulás kalács)
Az eredeti receptnél darabokban van a dió, de én a férjem kedve szerint készítettem daráltam.
Azonban aki teheti, inkább aprítsa a diót, mert szerintem mutatósabb, de akinek a foga nem bírja, az ne tegye.Az ananász nagy kedvencünk, szintén felcseréltem a mazsolát erre a nagyon finom kandírozott gyümölcsre. Azt gondolom nem rontottam el, és kísérlet képen sikerült is olyan ízharmóniát összehoznom, amilyet szerettem volna.






Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk. A margarint a cukorral, a tojássárgájával habosra keverjük, és a rummal ízesítjük. A diót beleforgatjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjével fellazítjuk. A lisztet a sütőporral, a vaníliás cukorral meg a fűszerkeverékkel összeforgatjuk és apránként a tojásos masszába keverjük.
2. A kész masszát egy margarinnal kikent őzgerincformába öntjük és előmelegített sütőben 160°C-on kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, a tetejét olvasztott fehér csokoládéval bevonjuk, és pirított durvára vágott mandulával megszórjuk.
 Hozzávalók:


15 dkg margarin
2
5 tojás
3
15 dkg porcukor
4
1 evőkanál rum
5
10 dkg durvára vágott dió
6
7 dkg kandírozott ananász
7
15 dkg finomliszt
8
1 kiskanál sütőpor
9
1 csomag vaníliás cukor
10
2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
12
A tetejére:
13
10 dkg fehér csokoládé
14



10 dkg pirított mandula