2017. január 4., szerda

Krémsajtos gombaragu papardellével.

A pappardelle egy hosszú, kb.: 13 mm szélességű, tojásból, lisztből, sóból és egy kevés olajból készült tészta, melyet "fészek" formába göngyölítenek. Napjainkban friss és száraztészta formájában egyaránt kapható. 
A tészta közép - itáliai, pontosabban toszkán eredetű, melyből többféle ízletes fogást készítenek. Maga a pappardelle szó az olasz toszkán dialektusában használt pappare szóból származik, melynek jelentése örömmel enni, szinte már - már gyermekies módon.

A pappardelle tészta kitűnően házasítható a húsos, paradicsomos vagy gombás ragukkal.




Hozzávalók:


 30 dkg csiperkegomba
2
2 fej vöröshagyma
3





 20 dkg krémsajt (én mascarponét használtam)
4
kevés olaj, 1 szelet kápia paprika
5
só, frissen őrölt feketebors
6
frissen szedett oreganó
7
petrezselyemzöld
1 csomag Papardelle tészta
8
kakukkfű friss
9






Elkészítés módja:
A gombát tisztítás után feldaraboljuk. A hagymát apró kockára vágjuk, és olajon lepirítjuk.Hozzáadjuk  a gombát  a fűszereket, a szeletelt paprikát, majd puhára pároljuk. Belekeverjük a krémsajtot,  és 2-3 percig forraljuk ki.. Külön kifőzzük a tésztát, majd tálaljuk a gombaraguval.Petrezselyemmel megszórjuk.

Mákos-kék áfonyás bejgli

A férjem mákos imádata miatt, és az én áfonyás rajongásom miatt került sor arra, hogy összegezzem a két finom alapanyagot, és készítsem el az én mákos-kék áfonyás bejglimet. Az eredmény tökéletes! Nem túl édes, és nem émelygős, de pikáns a friss gyümölcstől. Azt hiszem tökéletes lett!

Mákos bejgli, diós bejgli.Nincs olyan ember Magyarországban, aki ne ismerné ezt a tradicionális karácsonyi desszertet. Viszont sokan küzdenek évről évre azért, hogy a kalács a legtökéletesebb legyen, az igazi akadály, pedig mindig a tészta megrepedése. Nos, itt a példa, nem olyan őrdöngős, kövessük a recept leírását pontosan, és sikerülhet másnak is.Az enyém lehetett volna márványosabb is, de siettem vele, és nem vártam ki a száradási időt a tojással, így ez legyen a legnagyobb problémája, engem nem zavar.Természetesen legközelebb, már odafigyelek rá én is jobban, hiszen esztétikai szempontból is jól kell kinéznie az asztalon.


 



Hozzávalók a 2-4 rúdhoz:

50 dkg liszt
1 dkg élesztő
20 dkg vaj
csipet só
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
1 tk vanília aroma
1 dl tej

A töltelék:

25 dkg darált mák
15 dkg barna nádcukor
1 ek méz
1/2 dl tej
1 ek édes morzsa
1 citrom reszelt héja
12 dkg friss kék áfonya


Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal gyorsan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Két órán át hideg helyen letakarva pihentetjük. Én egy éjszakára is bent hagyom, de ha kettőt van bent az sem probléma.Közben elkészítjük a máktölteléket. A mákot a tejből és cukorból, mézből készült szirupban citromhéjjal, morzsával együtt felfőzzük, lehűtjük.  A két óra leteltével két nagyobb vagy négy kisebb egyforma súlyú cipót formálunk a tésztából. Ezután fél cm vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket. A tészta szélein 2 cm-t üresen hagyunk, amit visszahajtunk. Az alsó részét nem.Rászórjuk az áfonya egy részét. Utána  szorosan feltekerjük.Az alját a hajtásnál tojásfehérjével megkenjük, és egyenletesen lenyomkodjuk. Ügyeljünk, hogy pontosan alul középen legyen a hajtás, mert nem szeretnénk ha az oldalán kiforrna a hajtás süléskor. Ez eléggé csúnyán mutatna.Tetejét  tojássárgájával megkenjük, és négy helyen kicsi kötőtűvel átszúrjuk. 1 órát pihentetjük a hűtőben, amíg rászárad a tojás.Utána megkenjük tojásfehérjével, és még legalább fél órát szoba hőmérsékleten  pihentetjük. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Sütő: alsó-sütés légkeveréses, 170-180 fok.