2017. szeptember 7., csütörtök

Dubrovnik

 Szerb Orthodox templom

















Pocitelj Bosznia és Hercegovina


Počitelj Bosznia és Hercegovina Čapljina település faluja . A Hercegovina-Neretva kantonban található Bosznia és Hercegovina Szövetségében . A történelmi helyszínen Pocitelj található a bal partján Neretva , a fő Mostarhogy Metković út, és ez körülbelül 30 km. Mostar déli részén .
A falu természetes karsztos amfiteátrum, a Neretva folyó mentén épült . A falváros Počitelj a 16. századtól a 18. századig fejlődött ki. Építészeti szempontból a város kőből épített része erődített komplexum , amelyben evolúció két foka nyilvánvaló: középkori és oszmán.
Počitelj és környékének teljes történelmi városi helyszíne a bosznia-hercegovinai 1992-1996-os háború során kiterjedt károkat okozott . Nevezetesen a horvát haderők súlyosan megsérültek az 1993-as boszniai háború idején . A bombázást követően Počitelj tizenhatodik századi mester művei az iszlám művészet és az építészet elpusztultak, és nagy része a város lakosságát elhagyta.







 Mecset és torony






Fellegvár és mecset


 Sokat kell lépcsőzni, de a látvány csodálatos

A fellegvárban

Dubrovnik

 A Ferences templom temploma, és a harangtorony.

ferences templom és kolostor egy nagy komplexum, amely a kisebb testvérek rendjéhez tartozik . Egy kolostorból, templomból, könyvtárból és gyógyszertárból áll. A Placa, Dubrovnik fő utca , Horvátország.


A legkorábbi kolostor a 13. században épült a falakon kívül. Egy új kolostor a falakon belül és közel a Bolyhos kapuhoz, 1317-ben épült, de építése évszázadokig tartott. A komplex részeit többször átépítették.
Az egyházat elpusztították az 1667-es földrengés . A veszteségek közül Pietro di Martino da Milano szobra volt . Az egyetlen elem marad a díszített portál, amely a Placa, Dubrovnik főutcájának elejére néz. A gótikus stílusban1498-ban alakult Leonard és Petar Petroviċ testvérek műhelye. A csaknem életnagyságú Pietà a központi íves ablak, díszített színpompás levelek, mellette a számok Szent Jeromos (kezében egy modell a földrengés előtti templom) és a Szent János. A lunettán tetején áll az Atya Teremtője. A templom belsejét barokk stílusban rekonstruáltákegyetlen hajóval. A márványi szószék túlélte az 1667-es földrengést. A feltámadt Krisztus négy csavart márványoszlop között álló főoltárt az 1713-ban Anconiából származó Celia szobrász hozta létre. Az öt mellékoltárt a velencei Giuseppe Sardi 1684 és 1696 között alakította ki A Szent Ferenc oltárán 1888-ban festették Celestin Medovic festőművész . Ivan Gundulić költője temetkezik ebben a templomban.




 A kolostor a kolostorból.









Mostar

A tragikus sorsú Mostar óvárosa ismét lenyűgöző, Csontváry Római híd című festményét szinte mindenki ismeri itthon is...
A kőhidat I. Szulejmán építette 1557-ben, 30 métert hidal át és az íve 23 méter magasra emelkedik a Neretva folyó fölé, a bosnyákok, és horvátok lakta partokat köti össze. Bár a háborúk a várost, és a hidat sem kímélték, ma ismét teljes szépségébe látható- ám az óvárosban alig találsz parkot vagy épületet, amely ne a háborúra emlékeztetne...A Neretva folyón átívelő Öreg Híd mindkét oldalon kávézók, és bazárok sokasága. A hídról kellő borravaló fejében fiatalok ugranak a mélybe. a jéghideg vízbe s a lapuló aknák közé...

A legcsodálatosabb hely a világon, nem véletlenül világörökségünk része. Akár a festményen, de még annál is mesésebb látvány!