2025. november 24., hétfő

Tom Yum Gai - thai leves




 A Tom Yum Gai egy thai csípős-savanyú csirke-alapleves. Ha ti is szeretitek,akkor próbáljátok ki,most nagyon ideális ősszel.


 Hozzávalók

 3-4 fő
  1. 2 hüvelyknyi gyömbér
  2. 2 gerezd fokhagyma reszelve
  3. 2 ek szójaszósz
  4. 1 tk citromnád őrlemény
  5. 3-4 ek halszósz
  6. 1 l csirkealaplé,vagy Knorr zöldségalap zselé (víz)
  7. 2 fej sonkahagyma aprítva
  8. 1 chilli paprika aki szereti
  9. 8 db kaffírlime-levél
  10. 3 db lime-levél
  11. 1 db lime citrom leve
  12. 2 tk tamarindszósz
  13. 300 g csirkemellfilé
  14. 1/2 csomag ázsiai zöldségkeverék fafülgombával
  15. 1 csomag simei gomba fehér,vagy barna
  16. 1 csokor korianderzöld,nálam szárított volt
  17. 10 dkg rizstészta


Elkészítés

 40 perc
  1. 1

    Előkészítjük az alapokat a leveshez. Gomba hús és a tészta.A sonkahagymákat apróra vágjuk a fokhagymával együtt, és egy fazékban magas hőmérsékleten kicsit lesütjük.A mellfilét kockára vágjuk, meglocsoljuk 1 evőkanál szójaszósszal, állni hagyjuk fél órát.Utána a párolt hagymákra dobjuk a húst,és fehéredésig sütjük,majd a zöldségkeverék következik.

    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 1 fotója
    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 1 fotója
    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 1 fotója
  2. 2

    Jöhetnek bele az ízesítők.A gyömbért megmossuk,hámozzuk, lereszeljük a leves alapba. Az őrölt citromnádat,és a lime és kaffirlime-leveleket, aprított chillit,majd az egészet felöntjük az alaplével.(Nálam Knorr zöldségalap zselé,és víz) 5.kép

    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 2 fotója
    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 2 fotója
    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 2 fotója
  3. 3

    A levest tovább ízesítjük a halszósszal, a tamarind pasztával és 1 evőkanál szójaszósszal, és felforraljuk. Takarékon 30 percig főzzük.A leveleket távolítsuk el a levesből.

    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 3 fotója
    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 3 fotója
    Tom Yum Gai -  thai leves recept fázis 3 fotója
  4. 4

    Eközben forró vízbe áztatjuk a rizstésztánkat, 15 perc főzés után a levesbe tesszük a gombákat. Beleöntjük a lime-levet, rottyantunk rajta egyet, megkóstoljuk, ízlés szerint még ízesíthetjük, aztán tűzforrón, rizstésztával és friss korianderrel tálaljuk.