2014. november 30., vasárnap

Krémsajtos gesztenyés rolád

Ez az újabb rolád amit mascarpónés gesztenyével töltöttem meg.Kétfajta csokiforgáccsal díszítettem a tetején a krémrózsákat. A csokibevonat a krémes ízhez nagyon jól harmonizál.


Hozzávalók:

5 egész tojás
1 darab tojásfehérje
5 ek. kristálycukor
1/2 dl rum
3 ek. finomliszt
2 ek. sötét holland kakaópor
1 ek. étkezési keményítő
1 narancs reszelt héja

A krémhez:

25 dkg mascarpóne
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 ek rumaroma
A bevonathoz 10 dkg ét tortabevonó


Elkészítése:

A piskóta hozzávalóiból megsütjük a kakaós tekercset. A sajtkrémet a gesztenyemasszához keverjük a cukorral együtt.Végül a vajjal kihabosítjuk,és a rummal. Megtöltjük vele a roládot, és feltekerjük, majd bevonjuk csokoládéval,amit gőz felett 2 evőkanál olajjal simára olvasztottuk. A tetejére kevés krémet hagyjunk, hogy díszíteni lehessen, és még fehér csokireszelékkel felváltva barna csokireszelékkel.

Csirkés töltött padlizsán paradicsom salátával

A padlizsán egy csodálatos gyümölcs,mert sokféle elkészítési módja van.nagyon szeretjük sütve,grillezve salátának elkészítve,krémnek,és még sorolhatnám napestig, mennyi mindenre.Ezt a töltött tojásgyümölcsöt nagyon régóta kedveljük.









Hozzávalók 4 személyre:

2 db nagyobb padlizsán,
30 dkg csirke felső comb-filé,
15 dkg csiperkegomba,
1 kisebb vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma,
késhegynyi őrölt kakukkfű,
1/ csokor petrezselyem,
3 ek olaj,
só,
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint,
12 dkg reszelt sajt,
1 db tojás,


Elkészítése:

A padlizsánokat megmossuk,majd lapjában kettévágjuk.Belsejüket egy karalábévájóval kiszedjük,hogy 1,5 vastag fala maradjon.Utóbbiakat kissé megsózzuk,és félretesszük.A csirkehúst 1 cm kockákra aprítjuk.A gombát vékony cikkekre,a hagymát,és a fokhagymát, finomra, a kivájt padlizsán belsőt 1 cm kockákra vágjuk.Egy nagyobb serpenyőben az olajat felforrósítjuk,majd a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta.A csirkehúst rádobjuk, immár nagy lángon 3-4 percig rázogatva pirítjuk.A gombát hozzákeverjük, továbbra is keverve újabb 3 percig pirítjuk.A zúzott fokhagymával,kakukkfűvel,és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.Sózzuk,borsozzuk,a padlizsán belsővel még egy percig pirítjuk.A tűzről levéve, a reszelt sajt felével,és a tojással elkeverjük.Az ízes húsos gombás- ragut a szárazra törölt,előre kicsit besózott,padlizsánokba töltjük.Amelyik alja billegne, abból kicsit szeljünk le, töltés előtt, és tűzzük a töltelékbe a padlizsán szeletet.Így nem dől el a padlizsánunk.A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket.A sütőtepsibe helyezzük őket,amit előtte szilikonos,vagy zsírpapírral béleltünk ki.Jó közepes sütőben 15-20 percig sütjük 180 fokon.Köretnek paradicsomsalátát kínálunk hozzá.
A paradicsomsalátához kell 2 db nagyobb paradicsom, 1 db kisebb lila hagyma, és egy szál kakukkfű,meg egy kis galambbegy saláta,és durva tengeri só.1 tk olívaolaj.