2016. június 1., szerda

Fehérboros borsos tokány spaetzle tésztával

Sokan vannak, akik vitába szálnának velem, most, de megnyugtatásként mondom, az újítás soha nem árt meg a gasztronómiában. Tudom, hogy a tokány hogy készül, de én azokra is gondolok, akik nem tudják a mai árviszonyok mellett a marhahúst megfizetni!Egyszerűbben olcsóbban és ugyanolyan ízletesen el lehet készíteni egy ételt, akár bográcsban, vagy tűzhelyen, és nem számít, hogy a hagyományos mennyire tradicionális! Nekem tetszik,és ez a fontos!Ehhez az ételhez szükségtelen a fűszerpaprika, mert a paradicsomtól lesz szép piros a színe!Az íze pedig tökéletes!









Hozzávalók:

1 kg sertés lapocka
zsiradék ízlés szerint
só, frissen őrölt bors
2 ek paradicsompüré
2 dl fehér száraz bor
1 db tv paprika
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma

Elkészítése.
a zsiradékon megfuttatjuk a kockára vágott hagymát . Pirítjuk, majd a kockára vágott húst rádobjuk. Álandóan kevergetve megsózzuk, borsozzuk, a tv paprikát belekarikázzuk és a fokhagymát apróra vágva adjuk bele. Amikor a húson pörzsanyag keletkezik, és az akkor jó, ha többször zsírjára sütjük, akkor a paradicsompürével, és a fehérborral ízesítjük. kevergetjük, ha kell egy kis húsalaplével felöntjük. Puhára főzzük, majd kedvenc köretünkkel tálaljuk. Nálam a készen vett Spaetzle tészta volt hozzá. Megszórhatjuk karikára vágott újhagymával is.

Sajtos vajaspogácsa.

A pogácsákat soha nem lehet megunni, ámbár én már unalmasnak tartom, hogy annyiszor a palettára kerül, de azért mindíg van valaki akit érdekel.Ezért hát ne nehezteljen érte senki, ha már unja a pogácsás recepteket
Talán már mindenki ismeri ezt a nagyon népszerű pogácsát, Lajos Mari receptje alapján készítettem.


Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 2,5 dl tejföl
  • 100 g edami vagy trappista sajt.

Elkészítése:

A tésztához a tejet fellangyosítjuk a cukorral, majd hozzá tesszük az eltördelt élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet a dagasztógép táljába öntjük, és hozzáadjuk a vajat, sót,futtatott élesztőt és a tojássárgáját, tejfölt.A gépre bízzuk a dagasztást!Cipót formálunk belőle, és letakarva 1 órát a hűtőben kelesztjük.
A sajtot reszeljük le. A 2 db sütőlapot szilikonlappal béleljük ki.200 fokra melegítsük fel a sütőt.Lisztezett munkalapon 2,5 cm-re nyújtsuk ki a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és sűrűn meghintjük a reszelt sajttal.4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tésztát, némi távolságra egymástól a tepsikbe sorakoztatjuk a pogácsákat ( sülés közben megnőnek.) Aranysárgára sütjük 170 fokon 25 percig.A sütő aljába egy edényben vizet tegyünk a jó süléshez gőz kell.