2017. december 16., szombat

Sült kacsacombok almás -hagymás burgonyával



Kiváló ünnepi fogás, ahol egyszerre készül el a hús a körettel. Nagyon gyorsan elkészül, és nem időigényes, közben mással is tudunk foglalkozni.Én most csak kettőnknek az unokámnak, és jómagamnak készítettem, de az ünnepekre biztosan sort kerítek rá újra, mert nagyon ízletes étel.




  • Hozzávalók:
  • 2 közepes db kacsacomb
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 szál rozmaring

Köret:

  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 2 közepes db alma
  • 3 közepes db burgonya
  • só ízlés szerint
  • 50 g   vaj

Elkészítés:

  1. A combokat megtisztítjuk, a bőrös felét beirdaljuk.
  2. A combokat sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk aprított rozmaringgal, majd alaposan beledörzsöljük a fűszereket.
  3. Bőrös felükkel lefelé egy tepsibe tesszük, fóliával letakarjuk, és 200 fokon 20 percig sütjük.
  4. Közben a burgonyát meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Az almát kicsumázzuk és gerezdekre szeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
  5. Az előkészített burgonyát, almát és hagymát egy nagyobb tepsibe tesszük. Finoman sózzuk, rákockázzuk a vajat, és összeforgatjuk.
  6. A kacsacombokat kivesszük, bőrös felükkel felfelé a köretre fektetjük, és az egészet így tesszük vissza a sütőbe 35 percre, amíg a combok megpirulnak és a köret megpuhul.

Kakaós mézes


Számtalan variációja van a mézes sütiknek, de ezt még most próbáltam először.  A Dr Oetker-től van ez a recept, és szívesen kipróbáltam, mert megannyi jó receptet őrzök tőlük, és mindegyik kiváló!Az íze nagyon kellemes, nem túl édes, de nem is íztelen, nem is kell már nagyon utána semmivel édesíteni. A csokoládé bevonat csak fokozza élvezeti értékét, de el is hagyható, vagy cukormázzal lehetne még színezni. Én az egyszerűbb változatnál maradtam, de bevontam jó minőségű étcsokoládéval is. Így jobban szereti a család.




Hozzávalók:

125 g folyékony méz
200 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
150 g lágy vaj
4 ek tej
400 g süteményliszt
100 g étkezési keményítő
2 csapott evőkanál kakaópor
1 csomag instant narancshéj Dr Oetker
1 tasak sütőpor
1 tasak Dr Oetker Sütőpor Mézeskalács fűszerkeverék
díszítés csokival bevonva, vagy cukormázzal bevonva.Kinek melyik tetszik.

Elkészítés módja:

Egy főzőedényben felmelegítjük a mézet, cukrot, vanillincukrot, vajat és a tejet, amíg a méz és a cukor meg nem olvad. A kihűlt masszához hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robot dagasztógéppel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, és kiszúrókkal kiszaggatjuk. Szilikon papírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk, majd kevés pihentetés után kisütjük.160 fokon légkeverés 10 perc. Vigyázzunk, ne süssük túl, nehogy megkeményedjen.