2016. augusztus 19., péntek

Majonézes tormás céklasaláta

Gyerekkoromban talán nem is emlékszem rá, hogy szerettem a céklát. Amióta a kertem van, azóta nincs olyan év, hogy ne készítenék salátát belőle. Mindenki kedvence a családban. Két éve ennek véget vetettem, mert gondok adódtak. Régebben még bébi céklát is  tettem el télire. Ma azonban nehéz időket élünk,. mert a szomszéd rossz kerítése miatt a vadak bejárnak, és kieszik a termést.Így most bolti céklából főztem.




Hozzávalók:

1 kg zsenge cékla
só, kevés őrölt kömény
1 ek majonézes torma
2 dl majonéz
kevés bors frissen őrölve
1 dl tejföl
1 ek porcukor
1/2 citrom leve

Elkészítése:

A céklát héjában megfőzöm puhára, majd ha kihűlt a héját leszedem. Könnyen lejön.Durva reszelőn lereszelem, és sózom, cukrozom.A tejfölt a majonézzel,tormával meg a fűszerekkel összekeverem, és a citrom levét is hozzáöntöm.Az öntettel elkeverem a céklát.Behűtöm, hogy jól összeérjenek az ízek. Ezután tálalhatom is.Hideg tálak, vagy sült húsok mellé kiváló, de kenyérre kenve is nagyon finom.

Az eredeti Cézár saláta.

Abban minden forrás egyetért, hogy a Caesar saláta megalkotása az olasz származású Caesar Cardini nevéhez fűződik. A helyszín a mexikói Tijuana, mely közvetlenül az USA határán fekszik, szinte egybeépülve San Diegóval. Az időpont 1924.
A saláta első készítéséhez több mendemonda is kapcsolódik, olvasható, hogy a szükség szülte: az amerikai nemzeti fiestán, július negyedikén hirtelen kellett Cardini mesternek valamit alkotni a raktárban lévő maradékokból. Főzőversenyt is említenek, és az éttermébe látogató hollywoodi sztárok elkápráztatása is a lehetséges variációk között van. Mindegy is a történet. Az a tény, hogy a Caesar salad a világ minden részén kapható Ausztráliától Kanadáig.
 Forrás: Mindmegette.

  


Hozzávalók:


     
  • 1 nagyobb fej római saláta
  • 1 dl olívaolaj
  • 6 db szardella
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet kenyér
  • 1 kiskanál mézes mustár
  • pár csepp Worchester-szósz
  • pár dkg parmezán forgács
A nyers tojást és a szétnyomott szardellát keverjük össze egy aprítógéppel. Tegyük bele az olaj nagy részét, egy pici mézes mustárt és Worchester-szószt.Ha jól kikevertük akkor egy sima krémesállagú öntetet kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az összetépkedett salátalevelekre öntsük rá.A sajtot forgácsoljuk a tetejére. A kenyeret kockázzuk fel, és a felaprított fokhagymán pirítsuk meg - némi olívaolajon. Végül ezt is tegyük a salátához, és már fogyasztható is.

Paradicsomos csirke krémsajttal gnoccival. (Pomodoro e di pollo con gnocchi crema di formaggio.)


 
Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé
1 kis üveg bazsalikomos-paradicsomos krém
3 ek mascarpone krémsajt
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma zúzva
1 dl húsalaplé
só, frissen őrölt bors

Köretnek:
1 csomag eredeti olasz félkész gnocchi 


Elkészítése:

A csirkemell filéket felkockázzuk, majd kevés olívaolajon átsütjük. Fokhagymával sóval borssal ízesítjük, majd hús alaplével felöntjük.10 percig lefedve hagyjuk puhulni, majd a paradicsomos szószt ráöntjük, és elkeverjük. Ha a hús megpuhult a krémsajtot simára keverjük el benne.
A gnoccit sós vízben az előírás szerint kifőzzük, és a paradicsomos-krémsajtos csirkével tálaljuk, bazsalikommal diszítjük.

Joghurtos-kapros cukkinikrémleves.



A zsenge cukkiniből igazán remek hűsítő nyári krémleves készíthető. Nagyon sokféle ízesítéssel készülhet. Én most joghurttal, és frissen szedett kaporral ízesebbé tettem ezt a nagyon üdítő ételt.A parmezán pedig a ráadás, hiszen az olaszos betét jól áll neki. Júliusban jártam Olaszországban és a Vezúv lába alatti birtokon vendégül látott bennünket egy gazda. Tőlük vásároltam az olívaolajat. Mondanom sem kell, hogy ennek az olajnak az aromája hozzá sem hasonlít a boltban kapotthoz. Meglehetősen borsos áron mérik, de az íze felülmúlhatatlan, és kedvenc ételeinket imádom fogyasztani vele. 

Amit tudni kell róla:

A cukkini a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik.
Természetesen a "szülők", mint általában a tökfélék régebbről ismertek, Közép-Amerikában voltak őshonosak, Amerika felfedezése után kerültek Európába. A cukkini 10-30 cm hosszú termésének színe a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak.
Főszezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a kiterjedt importnak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható hazánkban is, ahol az utóbbi időben egyre jobban terjed a cukkini termesztése és fogyasztása.



Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek oliva olaj jófajta
25 dkg zsenge cukkini
1 tk étkezési keményítő
1 csokor friss kaporlevél
3 dl görög joghurt
só, frissen őrölt bors
3 dkg parmezán sajt

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát a zúzott fokhagymával együtt olívaolajon megdinszteljük. Öntünk hozzá kevés vizet, hogy ne piruljon hanem puhuljon. beletesszük a felkockázott cukkinit, a friss aprított kaprot,  pároljuk, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a cukkinit. Simára turmixoljuk, majd elkeverjük benne a keményítővel elkevert joghurtot, hőkiegyenlítéssel. Lehűtjük. Olívaolajjal locsolva, sajtforgáccsal megszórva kínáljuk.

Lehet készíteni mascarpone krémsajttal is, én amikor van maradékom, akkor azzal is készítem, nagyon finom!