2016. augusztus 19., péntek

Az eredeti Cézár saláta.

Abban minden forrás egyetért, hogy a Caesar saláta megalkotása az olasz származású Caesar Cardini nevéhez fűződik. A helyszín a mexikói Tijuana, mely közvetlenül az USA határán fekszik, szinte egybeépülve San Diegóval. Az időpont 1924.
A saláta első készítéséhez több mendemonda is kapcsolódik, olvasható, hogy a szükség szülte: az amerikai nemzeti fiestán, július negyedikén hirtelen kellett Cardini mesternek valamit alkotni a raktárban lévő maradékokból. Főzőversenyt is említenek, és az éttermébe látogató hollywoodi sztárok elkápráztatása is a lehetséges variációk között van. Mindegy is a történet. Az a tény, hogy a Caesar salad a világ minden részén kapható Ausztráliától Kanadáig.
 Forrás: Mindmegette.

  


Hozzávalók:


     
  • 1 nagyobb fej római saláta
  • 1 dl olívaolaj
  • 6 db szardella
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet kenyér
  • 1 kiskanál mézes mustár
  • pár csepp Worchester-szósz
  • pár dkg parmezán forgács
A nyers tojást és a szétnyomott szardellát keverjük össze egy aprítógéppel. Tegyük bele az olaj nagy részét, egy pici mézes mustárt és Worchester-szószt.Ha jól kikevertük akkor egy sima krémesállagú öntetet kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az összetépkedett salátalevelekre öntsük rá.A sajtot forgácsoljuk a tetejére. A kenyeret kockázzuk fel, és a felaprított fokhagymán pirítsuk meg - némi olívaolajon. Végül ezt is tegyük a salátához, és már fogyasztható is.