2016. január 12., kedd

Csirke ördögszekér gombával jázmin-vörös rizzsel


Ördögszekérgomba

Ördögszekér laska (Pleurotus eryngii) a „laskagombák királyának” is nevezik, amely a különleges és mutatós formájával és ízével leginkább a vadon termő gombák ízéhez hasonlatos.
Természetes élőhelye Kelet-Európa, Észak-Afrika és Közép-Ázsia. Termőtestét a lombos fák gyökerénél található talajon képzi.


A kalap nagysága 3-12 cm-es lehet, és jellegzetes vonása a behajlott kalapszél. A tönk hasas, amely lefelé vastagodik. A kalap színe barna, vagy a szürkésbarna különböző árnyalatai, de a tönk mindig fehér marad.

A fás termesztés esetében legalkalmasabbak lombhullató fák frissen vágott, egészséges ágai (a vágás ideje ne legyen régebbi mint három hónap), átmérője 8-25 cm, hossza 1-1,5 m.

Az ördögszekér laskagomba, ellentétben más laskagomba fajokkal, teljes egészében fogyasztható. Nagyon finom, enyhén csípős, borsos, aromás ízű. Mint minden más laska-faj, ő is számos gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik,ezért gyakran megtalálható a bioboltok polcain is.

- csökkenti a vércukorszintet, és szabályozza a koleszterinszintet
- erősíti a véredmények falát
- csökkenti a szem-nyomást
- olyan anyagot tartalmaz, amely hatékony a tumoros betegségek kezelésében
- erősíti az immunrendszert


Mi már többször fogyasztottuk,és nagyon kiválónak találjuk.Grillezve a legízletesebb!






Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé

2-3 db ördögszekérgomba (Spar, Metro)
só,bors
1 szál rozmaring
5 dkg vaj
20 dkg jázminrizs vörös rizzsel keverék
olaj,só 
víz a főzéshez.


Elkészítése:


 A csirkemell  filét kisebb szeletekre vágjuk,és kissé besózzuk.
A gombát hosszúkás szeletekre szeljük.
Egy serpenyőt felhevítünk a vajjal, és előbb a hússzeleteket átsüssük mindkét oldalán,majd aprított rozmaringgal megszórjuk,és borsozzuk. Egy tálba tesszük,és melegen tartjuk. A gombát is kisütjük mindkét oldalán 1-2 perc alatt elkészül. A rizst megmossuk,és kétujjnyi vízzel felöntjük,némi olajat öntünk hozzá,és sózzuk.Egy mikró tálba a legcélszerűbb,és 350 watton 30 percig főzzük,de szakítsuk meg 20 perc után a főzését, megkevergetjük,és még 10 percet mikrózzuk tovább az elkészültéig.Tökéletes lesz! Persze attól függ,hogy a mennyisége mennyi,mert ha többet főzünk ki belőle, akkor tovább tart a főzési ideje.
Szépen elrendezzük a rizst a tányérra,és a húst,meg a gombát mellé rakjuk ízlésesen. petrezselyemzölddel díszítjük. Forrón tálaljuk!Isteni finom étel.