2018. március 12., hétfő

Gombás-cukkinis fetuccine tejszínes sajtmártással

LSzármazási hely:  Lazio Róma . A fetuccine tésztából sokféle étel készül, a  rusztikus példányok jobban fogják a mártást. Általában gombolyag formában szárítják.A mediterrán konyha számtalan előnye ismert és nem vagyok egyedül a világban, aki ezt tudja. Rendkívül egészséges, egyszerűségében is változatos tud lenni. Nyáron azonban konyhakert művelőként szembesülök egy érdekes kényszerrel is. Konyhakertem mérete korlátozott, igyekszem a rendelkezésemre álló területen a lehető legnagyobb értéket megtermelni. Ezek pedig a mediterrán konyha legfőbb alapanyagai.




Hozzávalók:

1 db csípős paprikás camembert
40 dkg fetuccine tészta
2 dl főzőtejszín
1 csipet sáfrány
5 dkg vaj

frissen őrölt bors
szerecsendió
2 db kisebb cukkini
10 dkg vargányagomba (barna csiperke)
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyem

Elkészítés módja:

A cukkinit egy felforrósított serpenyőben 1 kanál olívaolaj és 1 dkg vaj keverékében roppanósra pirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből és ugyanezt megismételjük a gombával is. Csak a legvégén sózzuk és borsozzuk meg mindkettőt.
Egy magas falú serpenyőbe önjük a tejszínt, beleszórjuk a sáfrányt és felmelegítjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott csípőspaprikás camambert sajtot és a maradék 3 dkg vajat. Összeforraljuk, sóval, frissen őrölt borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Ebbe a mártásba szedjük a kifőtt tésztát és egy-két kanál főzőlevet. Jól összekeverjük és azon melegében tálaljuk. A tésztát 4 tányérra elosztjuk, és mindegyik tetejére teszünk a sült zöldségekből.

Tejszínes rókagomba leves húsgombóccal

A rókagomba nagyon finom, és télen is készíthetünk belőle egy igen izgalmas ízletes és tartalmas levest. A Penny-ben lehet kapni 600 forintos áron üveges terméket, ami kiváló alap a leveshez.Már főzni sem kell, mert félkész gomba lében. A húsgombóc is onnét való csak mirelit.Nagyon gyorsan el lehet készíteni, a háziasszonyok kedvence, mivel pillanatok alatt elkészül, ha van hozzá megfelelő alap.




Hozzávalók:
1 üveg rókagomba, vagy 20 dkg mirelit, esetleg ha van friss
3 szál sárgarépa
1 szál fehér zöldség 
1 db vöröshagyma
2 db sárga burgonya
1 evőkanál fűszerpaprika
10 dkg kockázott baconszalonna füstölt
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál liszt
1 liter húsalaplé

frissen őrölt bors
1 evőkanál szójaszósz
2 dl tejszín
1 csomag mirelit húsgombóc félkész

Elkészítése:

A baconszalonnát kevés olajon lepirítjuk, majd félretesszük.A vöröshagymát apróra vágjuk, és a maradék zsiradékon megfonnyasszuk. Ezután visszatesszük a szalonnát, és pirospaprikával megszórjuk, őrölt borssal megszórjuk, majd 1 kevés liszttel is. Felöntjük a húsalaplével, elkeverjük, sózzuk, a gombát, burgonyát tetszés szerinti nagyságúra felaprítva és a zöldségeket  hozzátesszük. 20 percig főzzük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, a mirelit húsgombócokat beleöntjük, 5 percig főzzük, szójaszósszal ízesítjük még, és vízzel pótoljuk  a levet.Tejszínnel dúsítjuk és 2 perc forralás után elkészült, és már tálalhatjuk is.


Csokoládés Baileys krém Oreo keksszel rétegezve


Nagyon sok desszertet ismerek, és sokszor készítenék is, de nem nagyon fogy nálunk az édesség. Ezért ritka alkalom kell hozzá, hogy mégis belevágjak. Jómagam szeretem, de a női hiúság, miszerint minden édesség hizlaló, inkább mellőzöm sokszor ha lehet.Ez a desszert csábító, és érdemes nekiállni, hiszen gyorsan elkészül!




Hozzávalók:
4 főre, elkészítési idő 35 perc

1 doboz Oreo keksz 12 db
15 dkg jó minőségű csokoládé
2,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1, 5 dl tej
1/2 dl Baileyslikőr
2 ek porcukor


Elkészítés módja:

Az Oreo kekszeket összetörjük a csomagolásban egy kisebb sodrófával,de óvatosan, nehogy kiszakadjon.tegyük félre tálalásig.tegyünk fel egy edényben vizet, és gőz fölött olvasszuk meg az apróra tördelt csokoládét.Öntsük fel a tejjel, nehogy bőrösödjön, majd addig keverjük egy habverővel, míg ki nem hűl. keverjük bele a likőrt is.A tejszínből verjünk kemény habot és adjuk hozzá a porcukrot, és a habfixálót. A fele tejszínhabot vegyítsük el a csokoládéval, és kezdjünk hozzá a desszertes pohár rétegezéséhez. A csokoládés habbal kezdjük, erre kekszet rakjunk, majd tejszínhabot.Ütögessük meg, majd újra csokoládéhab, és a tetejére jusson díszítésnek Oreo keksz. Akár azonnal fogyasztható,de jobb előbb elkészíteni, és a finom ebédet ezzel a desszerttel befejezni.
 Tipp:
Ha van nagyobb desszertes poharunk akár két réteget is rakhatunk.