2019. december 5., csütörtök

Mozart torta


Unokám Barbika születésnapjára sütöttem ezt a nagyon finom tortát.
Egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst készítette először 1890-ben, majd az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.A Mozart-golyó egy gömb alakú édesség, nugátkrémmarcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval készült, vastag nugátkrém réteggel körbevéve, kívül pedig csokoládébevonattal fedték be.
Ennek a receptnek a jóvoltából alkotódott a torta.









Hozzávalók

4 fő
  1. 3 tojás
     
  2. 1 ek olaj
     
  3. 2 ek liszt
     
  4. 3 ek cukor
     
  5. 2 ek sötét kakaópor
     
  6. Töltelék:
     
  7. 10 dkg teavaj
     
  8. 2 ek porcukor
     
  9. 20 dkg mascarpone sajtkrém
     
  10. 10 dkg pisztácia krém
     
  11. 20 dkg natúr marcipán
     
  12. 15 dkg Nutella
     
  13. 3 ek mascarpone
     
  14. 10 dkg étcsokoládé a figurának (hangjegy saját készítésű)


Elkészítése:

A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük az egészet.Utána elkeverjük az olajat, tojássárgát és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos-kakaós lisztet. Óvatosan elkeverjük úgy, hogy még ne legyen bekapcsolva a mixer, majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig kavarjuk, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik.Teszünk a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarjuk benne, azaz fellazítjuk a sárga masszát, majd beletesszük az összes habot, és simára keverjük.Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad.Én kivehető aljú tortaformát használtam.170 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéért végezhetünk tűpróbát is. A Nutellához keverjük a mascarponét.Az oldal bevonásához a csokoládét olvasszuk fel gőz felett,majd tegyük hozzá a tejszínt,és jól keverjük el,míg besűrűsödik.
A puha vajat habosra keverjük 2 evőkanál porcukorral, és beledolgozzuk a pisztácia krémet.
A tortalapot hűlés után három lapba vágjuk.Az egyik lapot visszatesszük a tortaformába.A krém egyharmad részével megkenjük,majd ráhelyezzük a második lapot.Megkenjük a krém második felével.
A marcipánmasszát torta nagyságúra nyújtjuk,egy folpackfólia között,kivágjuk a megfelelő nagyságot, és a krémre tesszük. Erre kerül a Nutella krém. A harmadik lappal befedjük,és lenyomkodjuk.
Rásimítjuk a pisztáciás krém harmadik felét, és befedjük tortalappal.A maradék pisztácia krémmel megkenjük a tetejét. Hűtőbe tesszük 3 órára. Ekkor egy kis időre (10-15 percre) tegyük fagyasztóba.Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, egy pici lyukú zacskóból díszeket rajzolunk egy darab sütőpapírra, és hagyjuk szilárdulni.Az idő leteltével kivesszük, eltávolítjuk a tortasütő oldalát. A félretett csokoládéval bevonjuk a torta oldalát.A díszítést elvégezzük,majd a hangjegyeket is felhelyezzük a kis krémcsúcsokra,és jól behűtjük tálalásig.

Temesvári sertésszelet

Sokféleképpen készül, én most ezt a nagyon finom receptet hoztam, akinek tetszik készítse el. Nálunk ritkán készül, de akkor jó adagot sütök a húsból, hogy repetázni lehessen.





















Hozzávalók

4 fő
  1. 80 dkg kicsontozott sertéskaraj
  2. ízlés szerint só
  3. ízlés szerint bors
  4. 8-10 dkg liszt
  5. 3 ek étolaj
  6. 1 fej vöröshagyma
  7. 2 gerezd fokhagyma
  8. 1 tk füstölt őrölt paprika
  9. 1 tk paprikakrém
  10. 1 db zöldpaprika
  11. 1 db paradicsom
  12. 30-40 dkg zöldbab (fagyasztott)
  13. 2 dl tejföl
  14. ízlés szerint petrezselyemzöld


Elkészítés

90 perc
  1. A húst szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe forgatjuk. Serpenyőben megforrósított olajon, vagy főzővajon mindkét oldalát 2-2 perc alatt pirosra sütjük, majd lefedve félretesszük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, 2 paradicsomot leforrázzunk, meghámozunk és gerezdekre vágunk.A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, belenyomunk paprikakrémet, rászórjuk a pirospaprikát, rászeljük a zöldpaprikát és a paradicsomot, és hozzáadjuk a zöldbabot. Kicsit összesütjük. Liszttel megszórjuk.
    Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ha kell, sózzuk, borsozzuk, majd 15 perc alatt puhára pároljuk.Tetejét petrezselyemmel és paradicsommal díszítjük, azonnal - forrón tálaljuk. Külön csészében tejfölt kínálhatunk hozzá. Galuskával vagy rizzsel tálaljuk.