2015. február 25., szerda

Bécsi töltött-sült túrós palacsinta

A legfinomabb túrós palacsinta, amelyet valaha is kóstoltam.

Igaz, hogy kell hozzá egy kis idő meg türelem, de megéri!







Hozzávalók:
A palacsintához:
100 g finomliszt
2 tojás
1 csipet só
2,5 dl tej
1 ek. olaj
1 ek. rum

A töltelékhez:

50 g puha mazsola
2 ek. rum
3 ek. puha vaj/margarin
2 tojás

100 g porcukor
250 g krémtehéntúró
1 biocitrom reszelt héja
Az öntethez:
1 tojás
30 g porcukor + a szóráshoz
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
1 dl tej

Elkészítése:
A palacsintához simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott sóval és tojásokkal, lefedjük, 30 percet pihentetjük, aztán hozzáadjuk az olajat és a rumot, és 8-10 palacsintát sütünk belőle.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és meglocsoljuk a rummal. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy nem túl mély, csinos sütőedényt.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék vajat/margarint habosra-krémesre keverjük a porcukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és a túróval. Belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját , aztán óvatosan, hogy össze ne törjük,  lazán beledolgozzuk a tojáshabot , végül a mazsolát a rummal együtt.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a túrókrémmel a palacsintákat, feltekerjük , majd félbevágjuk, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva-támasztva beleállítjuk a sütőedénybe.

6. Az öntethez robotgéppel simára-habosra keverjük a tojást a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. A rakott palacsinta tetejére öntjük, és a forró sütőben aranybarnára sütjük (20-25 perc). 5 percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben tálaljuk.

Alföldi marhagulyásleves




Édesanyám receptje szerint készítem már 40 éve.Talán egy kicsit finomítottam rajta,de ez az étel mindíg megmarad számomra a család egyik rendszeres étele volt.A Nagyszüleim tartottak marhákat,és rengeteg állatot,így nem volt hiányuk semmiből.nyáron bográcsban készítjük el,mert úgy a legfinomabb.





Hozzávalók:
70 dkg marhahús-lábszár,vagy lapocka
2 közepes méretű vöröshagyma
4-5 darab kisebb krumpli
4-5 közepes sárgarépa
2 fehérrépa
1 közepes fej zeller
1 teáskanálnyi őrölt kömény
1 tv paprika
1-2 közepes paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi pirospaprika
1 csokor friss petrezselyem
só, frissen őrölt bors,
zsiradék,3 dl húsalaplé.
1 tojásból lisztből galuska.

Elkészítése:

A húst felkockázzuk,és félretesszük.A hagymákat tisztítás után kockázzuk,és a zsiradékon pirítjuk őket a fokhagymával együtt.Fűszerpaprikával megszórjuk,majd a húst keverjük bele.Álandó keverés mellett sózzuk,borsozzuk,a köménnyel megszórjuk,és  fehéredésig pároljuk.Ezután adjuk hozzá a szeletelt paprikát,paradicsomot,és öntsük fel 3 dl  húsalaplével. Fedjük le,és hagyjuk főni.

 Amikor már nagyjából megpuhult a hús, akkor adjuk  hozzá a többi zöldséget,  és annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest, két-három liter vízzel öntsük fel az egészet, és főzzük így további 25-30 percig.Végül a tojásból lisztből sűrű tésztát keverünk,és a levesbe szaggatunk galuskákat.Amikor feljönnek a leves felszínére,már tálalhatunk is.Pogácsa,vagy lángos nagyon finom hozzá.

Hentes tokány

A hentes tokányt mindenki ismeri,de kevés olyan alkalom van,hogy el is készítik.
Kedvet szeretnék adni hozzá,és ne felejtsétek el,hogy bármilyen húsból el lehet készíteni!




Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb,
6 dkg füstölt szalonna,
15 dkg gépsonka,
3 ek olaj,
1 közepes vöröshagyma,
1 kk só,1 tk fűszerpaprika,
1 ek liszt,
1 mk sűrített paradicsom,
1 db paradicsom,
15 dkg csemegeuborka,
kevés őrölt bors,
1 ek petrezselyem.
Köretnek párolt rizs.

Elkészítése:
A húst ízlés szerinti darabokra vágjuk,itt felkockázva. A szalonnát kis  csíkokra metéljük és egy lábasban az olajat is ráöntve üvegesre pirítjuk.Ezalatt a hagymát finomra vágjuk tisztítás után, a szalonnához adjuk kevergetve megfonnyasztjuk.most kerül rá a hús,amit kevergetve fehéredésig pirítjuk.Megsózzuk, a lisztet és a paradicsomokat,fűszerpaprikát hozzáadjuk, 1 percig pirítjuk, majd 3 dl vizet öntünk rá.Amint forrni kezd ,takarékon lefödve hagyjuk főni.A sonkát és az uborkát összevágjuk tetszés szerint,és a puha húshoz adjuk.Éppen csak egyet forralunk rajta borsozzuk, esetleg utána sózzuk, és a metélt petrezselyemmel fűszerezzük.Tálaljuk párolt rizzsel.