2015. február 25., szerda

Alföldi marhagulyásleves




Édesanyám receptje szerint készítem már 40 éve.Talán egy kicsit finomítottam rajta,de ez az étel mindíg megmarad számomra a család egyik rendszeres étele volt.A Nagyszüleim tartottak marhákat,és rengeteg állatot,így nem volt hiányuk semmiből.nyáron bográcsban készítjük el,mert úgy a legfinomabb.





Hozzávalók:
70 dkg marhahús-lábszár,vagy lapocka
2 közepes méretű vöröshagyma
4-5 darab kisebb krumpli
4-5 közepes sárgarépa
2 fehérrépa
1 közepes fej zeller
1 teáskanálnyi őrölt kömény
1 tv paprika
1-2 közepes paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi pirospaprika
1 csokor friss petrezselyem
só, frissen őrölt bors,
zsiradék,3 dl húsalaplé.
1 tojásból lisztből galuska.

Elkészítése:

A húst felkockázzuk,és félretesszük.A hagymákat tisztítás után kockázzuk,és a zsiradékon pirítjuk őket a fokhagymával együtt.Fűszerpaprikával megszórjuk,majd a húst keverjük bele.Álandó keverés mellett sózzuk,borsozzuk,a köménnyel megszórjuk,és  fehéredésig pároljuk.Ezután adjuk hozzá a szeletelt paprikát,paradicsomot,és öntsük fel 3 dl  húsalaplével. Fedjük le,és hagyjuk főni.

 Amikor már nagyjából megpuhult a hús, akkor adjuk  hozzá a többi zöldséget,  és annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest, két-három liter vízzel öntsük fel az egészet, és főzzük így további 25-30 percig.Végül a tojásból lisztből sűrű tésztát keverünk,és a levesbe szaggatunk galuskákat.Amikor feljönnek a leves felszínére,már tálalhatunk is.Pogácsa,vagy lángos nagyon finom hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése