2017. szeptember 14., csütörtök

Kókuszos-matchateás keksztekercs

A gyors vendégvárás alapja egy jó kis keksztekercs,amit előző nap elkészíthetünk. Zöld matchateás töltelékkel próbáltam megújítani a megszokott ízű sütés nélküli finomságot.






Hozzávalók.

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 dl meleg tej
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 üvegcse rumaroma
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk zöld matcha teapor
  • A tetejére:
  • 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
     A tésztához az összetevőket begyúrjuk, a hűtőbe tesszük.
    A töltelékhez a vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk  a teaport, illetve a kókuszreszeléket.
    A tésztát kókuszreszelékkel bőven megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. Ketté osztjuk. Az egyikbe a zöld teás töltelék, míg a másikba a kókuszreszelékes kerül.A tölteléket kenőkéssel elkenjük egyenletesen. A tésztát óvatosan felcsavarjuk, formás hengerré alakítjuk. A rudat kókuszreszelékben meghempergetjük.Visszacsomagoljuk a fóliába, és a hűtőbe tesszük dermedni. Másnap szeleteljük.

Fügeleves


A füge a mediterrán országok közkedvelt gyümölcse. A boszniai utamon vásároltam 1 kg szép érett fügéket.A csomagban kissé megbarnultak a nagy melegben, 18 órát utaztattam.Szerettem volna kipróbálni levesnek is, de idehaza horror áron van. Ebből a finom helyben szedett gyümölcsből nagyon ízletes lett a fügeleves.



Hozzávalók

30 dkg érett sárgászöld füge
pár szem szegfűszeg
1 db fahéj
kevés őrölt kardamommag
3 ek cukor
1 mokkáskanál só
2 dl tejszín
1 csomag fehércsokoládé ízű pudingpor
1 tk vanília aroma

Elkészítése:
  
A fügéket félbevágjuk mosás után. Egy fazékba vizet öntünk 1 litert, majd a fügéket beletesszük. 3 evőkanál barna nádcukrot, és fahéjat szegfűszeget, csillagánizst, és egy mokkáskanál sót teszünk hozzá.
Amikor a gyümölcsök puhulni kezdenek a tejszínt kikeverjük a pudingporral, és besűrítjük vele a levest.Citromhéjjal gazdagítjuk, és vanília aromával, őrölt kardamommal utána ízesítjük.Behűtve tálaljuk.
 Kisokos:
A kardamom a gyömbérfélék családjának Alpinioideae alcsaládjának Elettaria és Amomum nemzetségébe tartozó növények magja. Mindkét nemzetség Indiában őshonos.

Tőkehalas grilltál


Utazásunk Boszniába a Neum parti szállodában bőséges Svédasztalos vacsoránk volt.
Egy egyszerű halas étel adta az ötletet, hogy grilltálat készítsek. A tőkehal nem olcsó, de nagyon finom fehér húsa van, és Boszniába a hotelben vacsorára is ezt fogyasztottuk, ami nagyon jól volt elkészítve.



Hozzávalók:

30 dkg tőkehalfilé
2 db Karaván füstölt grillsajt /Hajdú termék/
3 db vilmoskörte
1 db salátacukkini
1 fürt nagyszemű szőlő
A panírhoz kukoricadara
só, bors
2 evőkanál olívaolaj,vagy vaj

Elkészítése:

A körtéket félbevágjuk, és magházukat kivesszük, majd lehámozzuk. Vékony szeletekre vágjuk. Fogunk egy grillserpenyőt, és olívával jól megkenjük. A cukkiniket vékony hosszú szeletekre vágjuk.Pár darabot karikákra. A szőlőt kimagozzuk úgy, hogy félbevágjuk. A cukkinit süssük mindkét oldalán a grillserpenyőben, majd a körtéket, és a szőlőszemeket is. A cukkinit kicsit sózzuk, borsozzuk. A halat kisebb szeletbe vágjuk, megsózzuk, állni hagyjuk, majd kukoricadarába forgatjuk, és ezt is a grillen mindkét oldalán megsütjük ropogósra. A grillsajtot pár perc alatt készre sütjük, majd tálakra rendezve a halat a zöldségekkel, gyümölcsökkel, és a sajttal tálaljuk, melegen fogyasztjuk!Két személyre elegendő ez a mennyiség.