2017. szeptember 14., csütörtök

Fügeleves


A füge a mediterrán országok közkedvelt gyümölcse. A boszniai utamon vásároltam 1 kg szép érett fügéket.A csomagban kissé megbarnultak a nagy melegben, 18 órát utaztattam.Szerettem volna kipróbálni levesnek is, de idehaza horror áron van. Ebből a finom helyben szedett gyümölcsből nagyon ízletes lett a fügeleves.



Hozzávalók

30 dkg érett sárgászöld füge
pár szem szegfűszeg
1 db fahéj
kevés őrölt kardamommag
3 ek cukor
1 mokkáskanál só
2 dl tejszín
1 csomag fehércsokoládé ízű pudingpor
1 tk vanília aroma

Elkészítése:
  
A fügéket félbevágjuk mosás után. Egy fazékba vizet öntünk 1 litert, majd a fügéket beletesszük. 3 evőkanál barna nádcukrot, és fahéjat szegfűszeget, csillagánizst, és egy mokkáskanál sót teszünk hozzá.
Amikor a gyümölcsök puhulni kezdenek a tejszínt kikeverjük a pudingporral, és besűrítjük vele a levest.Citromhéjjal gazdagítjuk, és vanília aromával, őrölt kardamommal utána ízesítjük.Behűtve tálaljuk.
 Kisokos:
A kardamom a gyömbérfélék családjának Alpinioideae alcsaládjának Elettaria és Amomum nemzetségébe tartozó növények magja. Mindkét nemzetség Indiában őshonos.