2017. május 4., csütörtök

Habos almás krémtorta



Az alma nemcsak egészséges és finom, de számtalan módon elkészíthető gyümölcs, amely különösen a téli szezon idején jön kapóra. Tavaszodunk ugyebár, most nagyon sok helyen kapható szép piros alma az üzletekben, és akciós áron. Így tehát érdemes most venni belőle, és elkészíteni kedvenc sütinket. Az enyém ez a krémes.






Hozzávalók a piskótához:

4 tojás
3 ek liszt
1 ek kakaópor
4 ek cukor
1 ek víz
1/2 csomag sütőpor

Továbbá 2 db alma
kevés fahéj, és kristálycukor keveréke

A krémhez:

1 csomag vaníliás pudinpor Dr Oetker 
3,5 dl tej
15 dkg vaj
15 dkg cukor
5 dkg csokoládé
1/2 csomag babapiskóta,ha van kerek az még jobb
1-2 ek rumaroma
2 dl habtejszín, habfixáló 1 csomag
Alma a díszítéshez
Csokireszelék a tetejére

Elkészítése:

1. A tortaformát alufóliával kibéleljük. 24 cm-es kell hozzá.
Összekeverjük a szokásos módon a piskótatésztát.
2. Az almákat megmossuk, és kiszedjük a magját, majd szeletekre vágjuk. Kirakjuk vele a tortaforma alját.
3. A piskótatésztát felezzük meg, és tegyünk kakaóport az egyikhez.Óvatosan keverjük hozzá körkőrös mozdulatokkal ne törjük össze a piskóta tésztáját . A világos tésztát kenjük az almára, a másik kakaósat a sárga tésztára kenjük, és sütjük 180 fokon 15-20 percig.Tűpróbát végezzünk.
4. A pudingport a tejben cukorral sűrűre főzzük. Belekeverjük a vajat,  és elfelezzük. Az egyik felébe az olvasztott csokoládét keverjük.
5. A kihűlt piskótát kivesszük a formából, ami csatos forma. fóliát levesszük róla,és fordítva visszatesszük a formába.Az almát megszórjuk a fahéjas cukorral.
5. A világos krémet rákenjük , kirakjuk a babapiskótával, erre csurgatunk némi rumaromát,erre kenjük a csokoládés krémet. A felvert tejszínnel bevonjuk a szélét, és csokireszelékkel almával díszítjük. Jól behűtve kivesszük az alját a formának, és tortaszeleteket vágunk belőle.

Citromos krémes.

Szenvedély, vagy kiváncsiság, nem tudom talán mindegyik, hogy ennyire rajongok a citrusfélékért. A citrom különösen kedves számomra, hiszen a héját már amióta az eszemet tudom, használom. Mostanában már elővigyázatos vagyok, mert bio, vagy kezeletlent vásárolok belőle. Ami biztosan az illatát is befolyásolja, mert jobban kiérződnek az illóolajok a héjból, ha nincsen kezelve imazil, meg hasonló méreggel.Ezért vigyázzunk is a vásárálásnál a cimkét olvassuk el. Ezt a csodás krémest bármikor elfogyasztom, mert annyira pikáns, és üdítő desszert, hogy jobbat nem is lehetne kitalálni ebben az időszakban.










Hozzávalók 12 szelethez.

Piskóta:

9 tojás
18 dkg cukor
1 csomag sütőpor
22 dkg liszt (Nagyi titka extra finomliszt)

A krémhez:

3 db nagyobb citrom leve
2  dl víz
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás pudingpor
6 dl 35%-os habtejszín
1 habfixáló
1 csomag instant  zselatin
porcukor a szóráshoz

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. Sütőpapírral bélelt sütőlapon 20x30 cm legyen, 3 db vékony lapot kenünk a masszából. 180 fokon 8 perc alatt készre sütjük.
3. A krémhez felforraljuk a citromlét, 1 dl vizet és a cukrot, majd besűrítjük 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, és még langyos állapotban keverjük el benne az instant zselatint, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, amibe a habfixálót is hozzáadjuk, a reszelt citromhéjat.
4. A krémmel 2 rétegben  megkenjük a piskótalapokat, úgy, hogy a felső réteg kicsit vastagabb legyen, mint az alsó.

Jó tanács:

Ne ijedjünk meg, ha kicsit híg a krém, először vékony rétegben kenjük meg az első lapot, és tegyük a másik lapot rá, majd tegyük rá a második lapot, és kenjük vékonyan meg, majd hagyjuk hűtőbe dermedni 10 percet, azután bátran kenjük még meg a maradék krémmel, és igazítsuk el. 
Ezután már könyebb dolgunk lesz, mert kötni fog, csak türelmesen ki kell várni.Porcukorral meghintjük, majd éles késsel kockára vágjuk.



Halványító zeller krémleves.


zellert már Homérosz is említi az Odüsszeiában. A középkorban a most ismert zellerfajták őse, a mocsári zeller volt az egyik legismertebb gyógynövény. Melankólia ellen és fogfájásra is alkalmazták, afrodiziákumként is említik, és állítólag megfiatalítja fogyasztóit. Egy időben a zellert csak ízesítésre használták, de a nemesítés után megkezdte önálló hódító útját, ma már a gumós, a halványított és a metélő zeller is kapható szinte mindenhol.


Hozzávalói:

1 csomag szárzeller
 4 szem krumpli
 1 dl tejszín
 fehérbors
 só
 friss bazsalikomlevél
 1 dl tej (vagy 1,5 dl)
 parmezán
 pirított kolozsvári szalonna

Elkészítése:

 A zellert és a krumplit megtisztítjuk, majd darabokra vágjuk. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, majd puhára főzzük a zöldségeket. Mielőtt hozzáöntjük a tejszínt, botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. A tejjel beállítjuk a sűrűségét, hozzáadjuk a parmezánt, és 1-2 percet főzzük, majd a pirított szalonnával és a bazsalikomlevéllel csészékben kínáljuk.

Spárgakrémleves tökmagolajjal.




  



Hozzávalók:

2 db lisztes burgonya (kb. 25 dkg) (vagy 3 db)
 5 dkg vaj
 0.5 l tej
 0.5 l víz
 1 dl főzőtejszín
 1 dundi gerezd fokhagyma
 1 db nagyobbacska babérlevél
 1 ág friss rozmaringlevél (vagy 2 ág)
 1 db kisebb citrom frissen facsart leve
 1 mokkáskanál cukor
 só ízlés szerint
 bors ízlés szerint
 4 ek tökmagolaj (vagy 5 ek)

Elkészítési mód:

 A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk. A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk, és nagyjából 1,5-2 cm darabokra vagdossuk. A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk. Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzni kezdjük. 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket, és felöntjük a tejjel. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket. Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadjuk. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.

 Tippek: a spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel, hűtőszekrényben maximum 2-3 napot tároljuk, kissé nedves papírba csavarva a végeit. A spárga remekül tűri a mélyhűtést, így szezonban érdemes akár nagyobb mennyiségre szert tenni, majd tisztítva, esetleg kissé blansírozva lefagyasztani. (Akár 6-8 hónapon át is tárolhatjuk.)