2015. május 31., vasárnap

Somlói kocka.

Ki ne szeretné a Somlói galuskát? Már a somlói kocka változata is elkészült. Hiszen már unalmas állandóan a megszokott desszertet ugyan abban a külsőjében tudni. Minden étterem étlapján szerepel de eszükbe sem jut, hogy változtassanak kicsit rajta. Én a Nők Lapja magazinban pillantottam meg, és egyből elkészítettem. Nagyon finom, és mutatós desszert!



Hozzávalók: / 6 adag

Piskóta
6 db tojás
12 dkg finomliszt
12 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 ek cukrozatlan kakaópor (a kakaós piskótához)
Töltelék
4 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
4 dl habtejszín
2 dkg zselatin (instant)
5 dkg görög mazsola (vörös áfonya is lehet, én azzal készítettem mazsola hiányában)
4 dkg dió (pirított és aprítva)
8 dkg kandírozott narancshéj
1 dl csokiszósz (expressz csokoládé öntet)

Elkészítés:
Piskóta
A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük a konyhai robotgép habverőjével szép lassan, hagyjuk, hogy felverődjön, nem szükséges külön keverni a fehérjét. Akinek ez nincs, úgy külön-külön verje fel a fele cukorral a tojásokat. Végül óvatosan a lisztet és az étkezési keményítőt szitáljuk, és forgassuk bele a tojáshabhoz.
A tészta harmadát másik tálban, a kakaóporral elkeverjük.
A sárga piskótából 30 x 20 cm- es, sütőpapírral bélelt tepsiben egy piskótalapot sütünk, majd ha kihűlt, két részre vágjuk. A kakaós részből fél tepsi méretű lapot sütünk, így lesz meg a 3 lapunk.
Töltelék
A töltelékhez a tejből, a cukorból és pudingporból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint keverjük hozzá, még melegen csomómentesre. Ezután lazítsuk fel a felvert tejszínhabbal. Hagyjuk teljesen kihűlni mindaddig, míg megfelelően kenhetővé válik. A mazsolát és a narancshéjat is hozzáadjuk.
A piskótalapot a krémmel egymásra rétegezzük. A középső részbe kerül a kakaós lap. Kívülről is megkenjük a tetejét, és a pirított dióval megszórjuk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
Az öntethez a 4 dl tejet az öntetporral, kézi habverővel sűrű krémmé keverjük. Ezzel tálaljuk a később kockákra szeletelt süteményt.
sütési hőfok: 180°C
tepsi mérete: 30 x 20 cm

Chilis rákleves








Hozzávalók: / 4 adag

20 dkg királyrák (fagyasztott, előfőzött)
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
4 db újhagyma
1 db póréhagyma (arasznyi)
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
4 db paradicsom (héjazott)
2 közepes db burgonya
8 ek olívaolaj
2 db leveskocka
40 ml fehérbor
chili ízlés szerint
400 g vörösbab (konzerv)
só ízlés szerint
1 kk fűszerpaprika
1 kk citromlé
1.5 l víz

Elkészítés:
A rákot felengedjük és lecsepegtetjük.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a fokhagymát finomra vágjuk, a többit 1 cm-es kockákra, beleértve a hámozott, kimagozott paradicsomot, meg a burgonyát is.
A zöldségeket az olajon, kevergetve 8-10 percig pároljuk, majd 1,5 liter vízzel felöntjük.
A leveskockát beledobjuk, borral ízesítjük.
Közben a chili paprikát kimagozzuk, vékonyan fölszeleteljük, és a babbal együtt a leveshez adjuk.
Kissé megsózzuk, a fűszerpaprikával meg a citromlével ízesítjük, végül a rákot is hozzáadva 4-5 percig főzzük.


Rukkolás húsgolyók muffinsütőben sütve.

Már nem is emlékszem rá, hogy az ötlet honnét ered, csak gondoltam újítok valamit, az unalmasnak mondható húsgombócon. Ekkora sikerre nem számítottam, mint amikor megkóstolták, és dicsérték az ízét.

Hozzávalók a húsgombóchoz:

20 dkg darált marhahús
20 dkg darált sertéshús
1 teáskanál só
1 db tojás
1 késhegynyi bors
5 dkg parmezán sajt (reszelve)
5 dkg rukkola (apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 csokor petrezselyem (aprítva)
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 szál kakukkfű
1 ek olívaolaj
A paradicsomszószhoz
60 dkg sűrített paradicsom
1 közepes db vöröshagyma
2 ek cukor
1 csokor bazsalikom
1 kávéskanál só
1 csipet fekete bors (őrölve)
0.5 evőkanál étkezési keményítő
1 dl főzőtejszín
1 dl görög joghurt
fűszerpaprika ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj
A körethez
25 dkg spagetti tészta
1 ek olívaolaj


Elkészítése:

Húsgombóc:

A darált húshoz adjuk a sót, borsot és a zöld fűszereket, a tojást és reszelt sajtot.
Vizes kézzel gombócokat formázunk belőlük, és a muffin sütőbe helyezett papírba rakjuk őket.
Ha megtelt mind a 12 db, meglocsoljuk némi olívával, és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük szép pirosra őket.

Paradicsomszósz:

A paradicsomszószhoz a hagymát reszeljük, és felfuttatjuk némi olajon, majd paprikát szórunk bele, és felöntjük a sűrített paradicsommal.
Cukrot teszünk 2 evőkanállal hozzá, és a bazsalikomot belecsipkedjük, ha nincs, akkor szárítottat. Meg is borsozzuk, ha kell, és 10 percig főzzük.
A végén (tejszínnel) görög joghurttal dúsítjuk, amibe 1 tk keményítőt elkeverünk.
A spagettit lobogó sós, forró vízben kifőzzük Al ' dentére, majd leszűrjük, és kevés olívaolajat locsolunk rá. A kisült húsgombócokkal és a szósszal kínáljuk együtt.

Barbikámnak sütöttem az ország tortáját.2010.Szatmári szilvásgombóc torta.



Csokoládés-narancsos muffin.







Hozzávalók:

18 dkg liszt
8 dkg puha vaj
12 dkg cukor
2 ek holland sötétbarna kakaópor
3 tojás
1 tk sütőpor

csipet só
1 ek tejszín
1 ek kandírozott narancshéj aprítva
1 cs vaníliás cukor
1 ek csokicsepp

Elkészítése:

A robotgépünk táljába a tojások sárgáját a cukorral,és vajjal kikeverjük,majd adagonként hozzáadjuk a lisztet,sütőport,és a tejszínt.3-as fokozaton a keverőkanállal krémesre keverjük. A kakóport is lassan hozzáadjuk, és a narancshéjat, meg a fele csokit  a legvégén már kézzel vegyítjük bele. A maradék csokival a tetejét is diszítjük. Muffinformát kirakunk kapszlikkal, és beleadagoljuk egy kanállal a tésztát. 200 fokon előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 25 perc alatt légkeverékesben megsütjük.


Baszk torta

Baszk földön a nők sokszor sütnek ilyen tortát a férjeiknek. Kell hozzá egy közepes méretű tortaforma, aminek kivehető az alja. 20 cm. 










Hozzávalók:

A recept hozzávalói ( 6 személyre):

A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál sütőpor
csipet só
2 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
3 evőkanál szeder dzsem (házi)

A krémhez:

6 db tojássárgája
2 db egész tojás
5 dl tej
0.5 rúd vanília kikapart magja
15 dkg cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál rum
1 db tojásfehérje (a kenéshez) .

Elkészítése:


 A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk. A tésztát ½ - ¼ - ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szoba hőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon. A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet. A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, a tetejére folpackot nyomkodunk, és hagyjuk kihűlni. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába. A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket. Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk. Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen a maradék tésztából sodorjunk két fél vékony rudat és a szélére nyomjuk bele. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával. A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük. Tárolás letakarva hűtőben.