2016. augusztus 24., szerda

Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal


Édes sütemény, fanyar mártással. Egy fél napra mi is lehetünk angol cukrászok, és még csak nem is olyan nagyon bonyolult.



Hozzávalók

  • Datolyás süti: 
  • 22 dkg datolya 
  • 1,7 dl forró víz 
  • 1 db vaníliarúd 
  • 17 dkg liszt 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 ek szódabikarbóna 
  • 2 tojás 
  • 2 ek méz 
  • 1 dl tej 
  • 14 dkg barna cukor 
  • 8 dkg puha vaj 
  • 1 kk só 
  • Citromos karamellszósz: 
  • 20 dkg barna cukor 
  • víz 
  • 5 dkg vaj 
  • 2 dl 30%-os tejszín 
  • 1 db citrom 

Elkészítés

A datolyákat kimagozzuk és felkockázzuk. Majd forró, szódabikarbónás vízbe tesszük, átkeverjük és hagyjuk ázni őket.
Áztatás közben beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, sőt a vaníliarudat is, amit később majd kiveszünk belőle.
A puha vajat és a barna cukrot egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Ha kifehéredett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, jól elkeverve.
Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a sót, majd a lisztet és ezt is jól elkeverjük fakanállal.
A tésztához keverjük az áztatott datolyákat. Beleszórjuk a sütőport is.
Egy kisebb tepsit kivajazunk és beszórjuk mindenhol barna cukorral. A tésztát jól eloszlatjuk benne és sütőbe tesszük.
Citromos karamellmártás
Egy teflon serpenyőben a barna cukrot összekeverjük kevés vízzel, elkezdjük melegíteni, ilyenkor viszont már nem kavarjuk. Megvárjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.
Közben egy vízzel kiöblített tejforralóban felforrósítjuk a tejszínt, így nem ég majd le.
Mikor a karamell már jó, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, hogy arany barnás habja legyen és hozzáadjuk a forró tejszínt is.
Mikor kicsit már hűlt a mártás, belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.
A datolyás süteményt citromos karamell öntettel és vanília fagylalttal tálaljuk.

Cukkinis finomságok I.


A cukkini egy remek zöldségféle. Nagyon sokféle étel készíthető belőle. Annyira sokoldalú az elkészíthetősége, hihetetlen! Utána néztem alaposan, és most én is szeretnék néhányat bemutatni belőle.Íme a parmezános fűszeres morzsás olívaolajjal meglocsolt sütőben megsütött cukkini hasábok.


Hozzávalók:

4-5 db zsenge cukkini héjastul

20 dkg zsemlemorzsa
cayennebors 1 mokkás kanál

1 teáskanál fokhagymapor
 fekete bors egy kevés frissen őrölve
3-4 dkg reszelt parmezánsajt

Elkészítése:


A cukkiniket hasábokra vágjuk, kirakjuk egy zsírpapírral bélelt sütőtepsire, megsózzuk, majd a morzsához keverjük a fűszereket, és megforgatjuk a cukkini hasábokat benne. Visszarakjuk a lemezre, és reszelt parmezánnal megszórjuk,olívával meglocsoljuk. 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Önmagában is finom, de köretként, vagy mártogatóst is készíthetünk hozzá.

A datolya.


A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.
A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.
Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt.

Hogyan fogyasszuk?

Datolyát általában aszalt formában szerezhetjük be, de egyes kereskedőknél már frissen is elérhető. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mert attól függően, hogy hol és milyen körülmények között szárították és tárolták, bizonyos kórokozókat tartalmazhat a héja. A datolya nemcsak kellemes csemege, hanem felhasználása igen sokrétű is lehet. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. Ha vendégeket várunk és sajttálat készítünk, nyugodtan helyezzünk a tálra néhány szem datolyát is. A csonthéjas termések közül a dióval és mogyoróval ízletes.