2016. augusztus 24., szerda

Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal.


Édes sütemény, fanyar mártással. Egy fél napra mi is lehetünk angol cukrászok, és még csak nem is olyan nagyon bonyolult.






Hozzávalók

  • Datolyás süti: 
  • 22 dkg datolya 
  • 1,7 dl forró víz 
  • 1 db vaníliarúd 
  • 17 dkg liszt 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 ek szódabikarbóna 
  • 2 tojás 
  • 2 ek méz 
  • 1 dl tej 
  • 14 dkg barna cukor 
  • 8 dkg puha vaj 
  • 1 kk só 
  • Citromos karamellszósz: 
  • 20 dkg barna cukor 
  • víz 
  • 5 dkg vaj 
  • 2 dl 30%-os tejszín 
  • 1 db citrom 

Elkészítés

A datolyákat kimagozzuk és felkockázzuk. Majd forró, szódabikarbónás vízbe tesszük, átkeverjük és hagyjuk ázni őket.
Áztatás közben beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, sőt a vaníliarudat is, amit később majd kiveszünk belőle.
A puha vajat és a barna cukrot egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Ha kifehéredett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, jól elkeverve.
Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a sót, majd a lisztet és ezt is jól elkeverjük fakanállal.
A tésztához keverjük az áztatott datolyákat. Beleszórjuk a sütőport is.
Egy kisebb tepsit kivajazunk és beszórjuk mindenhol barna cukorral. A tésztát jól eloszlatjuk benne és sütőbe tesszük.
Citromos karamellmártás
Egy teflon serpenyőben a barna cukrot összekeverjük kevés vízzel, elkezdjük melegíteni, ilyenkor viszont már nem kavarjuk. Megvárjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.
Közben egy vízzel kiöblített tejforralóban felforrósítjuk a tejszínt, így nem ég majd le.
Mikor a karamell már jó, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, hogy aranybarnás habja legyen és hozzáadjuk a forró tejszínt is.
Mikor kicsit már hűlt a mártás, belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.
A datolyás süteményt citromos karamell öntettel és vanília fagylalttal tálaljuk.