2014. november 20., csütörtök

Almás rugelach.

Ugye milyen kellemes, amikor a házat az almás süti átható illata lengi be?  Egy almás pite,vagy lepény  szinte az év bármely szakában kellemes finomság lehet a sütikedvelők számára.Ezt a finomságot ajánlom most nektek.





Hozzávalók
A tésztához
225 g puha vaj
225 g krémsajt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor
2 bögre liszt (fele lehet teljes kiőrlésű zabliszt) (1 bögre=2,5 dl)
A töltelékhez
1 nagyobb alma
1-2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
A tetejére
1 felvert tojás
Oszd meg másokkal!



Elkészítés
A vajat robotgéppel felhabosítjuk, hozzádolgozzuk a krémsajtot, a sót és a porcukrot, majd apránként a lisztet. A tészta elég lágy lesz, de csomagoljuk folpackba és tegyük 1-2 órára hűtőbe.
Miután jól kihűlt, vegyük ketté, nyújtsuk ki. - én az egyszerűség kedvéért téglalap formára nyújtottam- Az almát lereszeltem, összekevertem a cukorral és a fahéjjal, majd eloszlattam a tésztán úgy, hogy a széleinél maradjon ki hely. Az egészet feltekertem, majd háromszögekre vágtam. Hideg helyre tettem, amíg a sütő melegedett.
A sütőt 180 fokra melegítettem, a süteményt megkentem tojással és a meleg sütőben kb. 20-25 perc alatt sült aranybarnára.
Tálalás
10-12 db lesz belőle, de lehet kisebbekre is készíteni.

Marcipános Kossuth kifli.

Ezt a klasszikus piskótát,amit félholdalkúra formálnak,és dióval készítenek eredetileg,most mandulamarcipánnal készítettem el.Nagyon finom,és garantáltan sikere lessz az elkészítőjének!A marcipántól és a vaníliától egészen különleges aromája lesz. Nagy előnye, hogy kirándulások, piknikezések, szabadtéri evés-ivás során is tökéletes, jól szállítható sütemény. Nem lehet elégszer elmondani: a lényeg a minőségi alapanyagokban rejlik. Ezeknek köszönhetően lesz olyan nagyszerű!




Marcipános Kossuth kifli.





.Hozzávalók
Hozzávalók egy 25x35 cm-es tepsihez
4 db tojás szétválasztva
20 dkg minőségi vaj
18 dkg átszitált porckuor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
17 dkg süteményliszt
10 dkg nyers marcipán massza
1 kk. Dr. Oetker Sütőpor
1 csipet só
5 dkg őrölt mandula
Elkészítés
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, félreteszem.
Egy másik keverőtálban habosra keverem a vajat a kétféle cukorral, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadom a tojások sárgáit. Az előzetesen nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánt is belekeverem. Kanalanként hozzáadom a sütőporral és csipetnyi sóval elegyített lisztet, alaposan elkeverem, végül óvatos, de határozott mozdulatokkal beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral bélelek. Egyenletesen elterítem benne a tésztát. A tetejét megszórom mandulaőrleménnyel és 20-25 perc alatt világosra sütöm. Egy 5 cm átmérőjű kör alakú kiszúró-formával szép sorban félholdakat szúrok ki a tésztából. Tálra rendezve frissen kínálom.

Túrós-mákos fügés rolád.




Ez a csodálatos desszert, már rég elnyerte a tetszésemet.
Mivel nagy rajongója vagyok a piskóta roládoknak, elkészítettem a mákos változatot is. Remek íz harmóniát hoztam össze. Lehet próbálkozni, mert ez a különlegesség a mai gasztronómiában is megállja a helyét.



Hozzávalók

5 db közepes méretű tojás
14 dkg cukor
12 dkg liszt
7 dkg darált mák
0,5 dl olaj
1 tk. Dr. Oetker Sütőpor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 ek. víz

A füge dzsemhez


4 db lila füge
5 dkg barna nádcukor
1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
1 csipet kardamom mag (őrölt)
1 csipet őrölt csillagánizs
fahéj
1 ek. vanília aroma
1 tk. kukorica keményítő
1-2 ek. víz
A túró krémhez
15 dkg Rama (vajas íz)
8 dkg cukor
50 dkg túró (krémesebb, tégelyes)
2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor

Díszítéshez

2 db füge

Elkészítés

A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat habosítsuk fel a vízzel, és a 6 dkg cukorral, majd forgassuk bele a maradék cukorral keményre felvert tojásfehérjét. Végül keverjük hozzá a lisztes sütőporos mákos keveréket, és az olajat. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt sütőlapra, de még jobb, ha barna csomagoló papírt használunk. 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Légkeverés legyen bekapcsolva. Azután lisztezett deszkára borítsuk a lapot, húzzuk le róla a papírt, és fordítsuk meg a papírt, és a tiszta felébe tekerjük fel a roládot. (lásd a képen). A túrókrémhez keverjük simára a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, valamint a szobahőmérsékletű túróval. A lekvárhoz főzzük fel a cukorral a felszeletelt fügét, a fűszerekkel, és citromhéjjal, levével ízesítjük. Főzzük sűrűre, majd a vízben oldjuk fel a keményítőt, és keverjük a fügéhez. Hagyjuk kihűlni. Én előző nap készítettem el, mert úgy tökéletes, és hamarább elkészülünk vele.
Csomagoljuk ki a papírból a roládot, és kenjük meg a lekvárral, és a túrókrém 2/3 részét kenjük a lekvárra. Szorosan tekerjük fel a papírral újra, és hagyjuk a papírban mindaddig, amíg nem köt meg. Tegyük 2 órára a hűtőbe. Ezután távolítsuk el a papírt róla, és tegyük egy tálcára, ami alá tortapapírt helyezünk. Kenjük meg a maradék krémmel. Hűtsük be letakarva, majd felszeletelve, a felezett fügével díszítve tálaljuk.

Csokoládés narancsos rolád.




KARDAMOM,CSOKOLÁDÉ,ÉS NARANCS.EZ A HÁROM ÖSSZETEVŐJE ENNEK A FINOM ROLÁDNAK.iMÁDNI FOGJÁTOK!


  1. Hozzávalók
    5 darab nagyság tojás (közepes)
    5 ek. víz
    14 dkg cukor
    7 dkg étkezési keményítő
    1 csomag vaníliás cukor
    2 ek. kakaópor
    5 dkg liszt
    1 mk. őrölt zöld kardamom mag
    1 kk. sütőpor
    A töltelékhez
    5 dkg nádcukor
    4 dl tej
    1 csomag vanília ízű pudingpor
    1 vaníliarúd kikapart magja
    1 narancs héja és 1/2 narancs leve
    20 dkg Rama (vajas íz)
    4 ek. reszelt csokoládé
  2. Elkészítés
    A tojások sárgáját a vízzel, a cukorral és a vaníliacukorral krémszerű habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját. A lisztet a keményítővel, a sütőporral, és a kakaóporral összekeverjük, majd átszitálva a tojásos masszába forgatjuk.
    Ezt a tésztát barna csomagolópapírral bélelt sütő tepsire simítjuk, és egyenletesen elkenjük, egy kenőkés segítségével. Előmelegített sütőbe 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Azonnal kiemeljük, és a papírral felfelé, egy lisztezett deszkára borítjuk. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és átfordítjuk, majd így a papírral együtt feltekerjük. A hajtás alul legyen. Elkészítjük a tölteléket: A pudingport kb. 2 dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet összekeverjük a cukorral, a vanília kikapart magjával, narancshéjjal és lével. A pudingporos keveréket hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, ez alatt kellően besűrűsödik. A puha vajat habosra keverjük, majd a már hideg krémmel sima krémmé keverjük. A legjobb robotgépet használni, mivel megkönnyíti a dolgunkat, és sokkal finomabbra keverhetjük krémünket. A piskótát kitekerjük a papírból, és megkenjük a krém 2/3 részével. Szépen feltekerjük, és kívülről is megkenjük a maradék krémmel. Végül reszelt csokoládéval szórjuk meg.