2014. november 20., csütörtök

Túrós-mákos fügés rolád.




Ez a csodálatos desszert, már rég elnyerte a tetszésemet.
Mivel nagy rajongója vagyok a piskóta roládoknak, elkészítettem a mákos változatot is. Remek íz harmóniát hoztam össze. Lehet próbálkozni, mert ez a különlegesség a mai gasztronómiában is megállja a helyét.



Hozzávalók

5 db közepes méretű tojás
14 dkg cukor
12 dkg liszt
7 dkg darált mák
0,5 dl olaj
1 tk. Dr. Oetker Sütőpor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 ek. víz

A füge dzsemhez


4 db lila füge
5 dkg barna nádcukor
1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
1 csipet kardamom mag (őrölt)
1 csipet őrölt csillagánizs
fahéj
1 ek. vanília aroma
1 tk. kukorica keményítő
1-2 ek. víz
A túró krémhez
15 dkg Rama (vajas íz)
8 dkg cukor
50 dkg túró (krémesebb, tégelyes)
2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor

Díszítéshez

2 db füge

Elkészítés

A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat habosítsuk fel a vízzel, és a 6 dkg cukorral, majd forgassuk bele a maradék cukorral keményre felvert tojásfehérjét. Végül keverjük hozzá a lisztes sütőporos mákos keveréket, és az olajat. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt sütőlapra, de még jobb, ha barna csomagoló papírt használunk. 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Légkeverés legyen bekapcsolva. Azután lisztezett deszkára borítsuk a lapot, húzzuk le róla a papírt, és fordítsuk meg a papírt, és a tiszta felébe tekerjük fel a roládot. (lásd a képen). A túrókrémhez keverjük simára a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, valamint a szobahőmérsékletű túróval. A lekvárhoz főzzük fel a cukorral a felszeletelt fügét, a fűszerekkel, és citromhéjjal, levével ízesítjük. Főzzük sűrűre, majd a vízben oldjuk fel a keményítőt, és keverjük a fügéhez. Hagyjuk kihűlni. Én előző nap készítettem el, mert úgy tökéletes, és hamarább elkészülünk vele.
Csomagoljuk ki a papírból a roládot, és kenjük meg a lekvárral, és a túrókrém 2/3 részét kenjük a lekvárra. Szorosan tekerjük fel a papírral újra, és hagyjuk a papírban mindaddig, amíg nem köt meg. Tegyük 2 órára a hűtőbe. Ezután távolítsuk el a papírt róla, és tegyük egy tálcára, ami alá tortapapírt helyezünk. Kenjük meg a maradék krémmel. Hűtsük be letakarva, majd felszeletelve, a felezett fügével díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése