2016. február 5., péntek

Túrószuflé Gránátalmasziruppal.





Széll Tamás receptjébe forró málnaöntet van, de sajnos málnám nem volt, ezért  abban külömbözik, hogy gránátalmaszirupot főztem a szufléhoz.A férjem nagy kedvence,ilyenkor télen sokszor kell főznöm,kicsit pepecselős munka, de megéri a ráfordított idő. 





Hozzávalók:

10 dkg krémes túró
4 db tojás
1 db vanília kikapart magja
3 ek porcukor
1 zöldcitrom reszelt héja
csipet só
4 tk étkezési keményítő

Elkészítése:

A tojásfehérjét a fele porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a másik fele cukorral habosra keverjük a vanília kikapart magjával,és a zöld citrom héját belekeverjük,majd a túrót,és az étkezési keményítőt. A tojáshabhoz óvatosan körkőrös mozdulatokkal hozzákeverjük a túrós masszát, majd kivajazott porcukorral meghintett szufléformákba töltjük . Egy tepsibe helyezzük őket,és félig megtöltjük vízzel,majd a sütőbe tesszük,és 160 fokon szép aranybarnára sütjük.6 kisebb  szufléforma kell hozzá, de nekem 12 cm-es formákba készült 2 adag.
A kész szuflét gránátalma sziruppal tálaljuk, még melegen,mert kicsit összeesik egy idő után.

Töpörtyűs pogácsa szarvasgombás pestóval.


Ritkán jutok jófajta töpörtyűhöz, most is a fiam hozta a valahonnét egy ismerősétől, ezért ritkán is sütök. Most vásároltam delux termékek között a Lidl-ben szarvasgombás pestót, és arra gondoltam, hogy megbolondítom vele az  ízét a pogácsának. Szerintem aromásan fűszeres a töpörtyűvel összevegyítve.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg töpörtyű darálva
10 dkg vaj
1 késhegynyi frissen őrölt bors.
2 dkg  só
2 ek szarvasgombás pestó
2 dkg élesztő friss
2 tojás sárgája
2 dl tej
1-2 ek tejföl
2 dkg porcukor
1 tojássárgája a kenéshez.

Elkésztése:

A tészta alkotó elemeit egy robotgép táljába öntjük, és ha felfuttattuk a cukros tejben az élesztőt, akkor azt is hozzáadjuk. A töpörtyűt ledaráljuk, majd fűszerezzük a borssal, és a pestót belekeverjük. Így kerüljön a liszthez. Kidagasztjuk a tésztát, menetközben adagoljuk hozzá a tejet, és tejfölt. Rugalmas tésztát kell hogy kapjunk.
A meggyúrt tésztát 1 éjszakán át pihentetjük. 3 cm vastagra nyújtjuk, felületét bevagdossuk  lisztbe mártogatott 4-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük a tojássárgájával és kelesztjük. 180 fokon sütjük szép pirosra,ami kb 20 perc.