2016. február 5., péntek

Töpörtyűs pogácsa szarvasgombás pestóval.


Ritkán jutok jófajta töpörtyűhöz, most is a fiam hozta a valahonnét egy ismerősétől, ezért ritkán is sütök. Most vásároltam delux termékek között a Lidl-ben szarvasgombás pestót, és arra gondoltam, hogy megbolondítom vele az  ízét a pogácsának. Szerintem aromásan fűszeres a töpörtyűvel összevegyítve.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg töpörtyű darálva
10 dkg vaj
1 késhegynyi frissen őrölt bors.
2 dkg  só
2 ek szarvasgombás pestó
2 dkg élesztő friss
2 tojás sárgája
2 dl tej
1-2 ek tejföl
2 dkg porcukor
1 tojássárgája a kenéshez.

Elkésztése:

A tészta alkotó elemeit egy robotgép táljába öntjük, és ha felfuttattuk a cukros tejben az élesztőt, akkor azt is hozzáadjuk. A töpörtyűt ledaráljuk, majd fűszerezzük a borssal, és a pestót belekeverjük. Így kerüljön a liszthez. Kidagasztjuk a tésztát, menetközben adagoljuk hozzá a tejet, és tejfölt. Rugalmas tésztát kell hogy kapjunk.
A meggyúrt tésztát 1 éjszakán át pihentetjük. 3 cm vastagra nyújtjuk, felületét bevagdossuk  lisztbe mártogatott 4-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük a tojássárgájával és kelesztjük. 180 fokon sütjük szép pirosra,ami kb 20 perc.