2015. június 10., szerda

Csülkös bableves

A családunknak nagy kedvence volt ez a leves,és én is nagy szeretettel készítem el a férjemnek,de már ritkábban. Idővel mértéket kell tartani, mert a mi korunkban már vigyázni kell, hogy mennyit, és mit fogyasztunk. Mivel az étel kissé elhanyagolt lett én már a csilis változatát is elkészítettem, de ez most a hagyományos leves, sertés körömből, és fehér babból. Annak is az úgynevezett gyöngybab fajtáját használtam.






Hozzávalók 4 személyre:

4 db háromba vágott sertés köröm
2 db füstölt köröm,vagy 1 db szalonna húsos
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
5 evőkanál olaj
20 dkg fehérbab (lehet babkonzerv)
2 babérlevél
1 evőkanál liszt
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál vágott zellerlevél
1 ek petrezselyemzöld
1 tojásból  lisztből sóból galuskatészta.

Elkészítés:

Vásárláskor kérjük meg a hentest, hogy a körmöket vágja négybe. Otthon a körmöket  lemossuk, a szőrt levágjuk róla,vagy pörzsöljük le nyílt gázlángon, majd szárazra töröljük. Közben a zöldségeket is megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát, a fokhagymát apróra, a gyökérzöldségeket karikára, illetve kockára a zellert.
Egy fazékba 3 ek olajat öntünk, megfuttatjuk benne a felkockázott  hagymát, majd rátesszük a körmöket, és
 amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát, és kis idő elteltével a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk. Kevés alaplé hozzáadásával fedő alatt, kis lángon készítjük, az elfőtt folyadékot mindig pótoljuk. Mikor a köröm puhulni kezd, hozzáadjuk a friss zöldpaprikát és a paradicsomot,  és borsozzuk meg. Kíméletesen főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a köröm majdnem puha,  ha kell, megsózzuk beletesszük a zöldségeket, a babérlevelet.A konzerv főtt babot lecsepegtetjük és a levesbe öntjük. Mikor már  megfőtt a köröm, kivesszük, amikor kicsit hűlt, kiszedjük belőle a csontokat. Visszatesszük a levesbe,és a tojásból lisztből sóból,és  galuskát készítünk amit a levesbe késsel szaggatunk,és zeller zölddel,petrezselyemmel megszórjuk.Végül pár percig főzzük,és tálaljuk. Pogácsával kínáljuk.

Tejszínes rókagomba leves.

A legízletesebb gombák között tartják számon, kissé csípős, enyhén borsos ízei dominánsabbak, de ezek a főzés, sütés során enyhülnek, a fűszerezéstől függően szelídülnek.A sárga rókagomba nem tartozik a férgesedő gombák közé, aminek az az oka, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek távol tartják a rovarokat – ez azonban az emberi szervezetre nem veszélyes. Ha az időjárás kedvező, idehaza is több vidéken lehet gyűjteni, de olykor termelői piacokon is bőséges belőle a kínálat. Jól tűri a mélyhűtést, kitűnően szárítható.

KISOKOS:
Jóllehet a gombaszedéshez nem árt némi szakismeret, a sárga rókagomba azon kevés gombafaj egyike, amelyet nehéz eltéveszteni. A sűrű erdőkön kívül a mohás hegyoldalakat is kedvelő sárga rókagomba elsősorban Közép-Európában terem - az egyes országok éghajlati viszonyaitól függően - júniustól nagyjából november elejéig, de Észak-Amerikában, Mexikóban, sőt még a Himalája lejtőin is előfordul. Ez a recept Szlovéniából származik, annak is azon területéről ahol nagyon sok rókagomba terem.



Hozzávalók:

20 dkg rókagomba ( mélyhűtöttből készítettem)
1 csokor petrezselyemzöld
3-4 db burgonya
2 szál sárgarépa
1 db vöröshagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
2 evőkanál olaj

bors
2 dl főzőtejszín
fűszerpaprika
1 evőkanál rétesliszt
 1 húsleveskocka vagy csirkealaplé
A galuskához:
1 tojás
4 evőkanál liszt

petrezselyemzöld aprítva.


Elkészítés módja:

 A kockára vágott hagymát, szalonnát olajon elősütjük, majd a lepirult szalonnára szórjuk a lisztet, fűszerpaprikát, borsot, sót, majd vízzel felöntjük. A burgonyát, répát és petrezselymet felkarikázzuk, és hozzáadjuk a leveshez. A rókagombát mielőtt a levesbe raknánk, enyhén cukros, felforrt vízzel leforrázzuk, és ezután tesszük a levesbe.(Természetesen ez a fagyasztott gombára vonatkozik, ugyanis a szakértők írták elő, a tasakra feltüntetve.)Aki persze megteheti szerezzen be frissen sárga rókagombát, mert az sokkal ízletesebb a mélyhűtöttnél.Nekem csak ez van idehaza. Egy húsleveskockával, vagy 1 dl csirkehús alaplével ízesítjük, és puhára főzzük. A tojásból, lisztből, és némi vízből és peterezselyemzölddel gazdagítjuk . Galuskatésztát szaggatunk a levesbe,  amit ezután tejszínnel dúsítunk. Melegen tálaljuk.