2015. június 10., szerda

Tejszínes rókagomba leves.

A legízletesebb gombák között tartják számon, kissé csípős, enyhén borsos ízei dominánsabbak, de ezek a főzés, sütés során enyhülnek, a fűszerezéstől függően szelídülnek.A sárga rókagomba nem tartozik a férgesedő gombák közé, aminek az az oka, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek távol tartják a rovarokat – ez azonban az emberi szervezetre nem veszélyes. Ha az időjárás kedvező, idehaza is több vidéken lehet gyűjteni, de olykor termelői piacokon is bőséges belőle a kínálat. Jól tűri a mélyhűtést, kitűnően szárítható.

KISOKOS:
Jóllehet a gombaszedéshez nem árt némi szakismeret, a sárga rókagomba azon kevés gombafaj egyike, amelyet nehéz eltéveszteni. A sűrű erdőkön kívül a mohás hegyoldalakat is kedvelő sárga rókagomba elsősorban Közép-Európában terem - az egyes országok éghajlati viszonyaitól függően - júniustól nagyjából november elejéig, de Észak-Amerikában, Mexikóban, sőt még a Himalája lejtőin is előfordul. Ez a recept Szlovéniából származik, annak is azon területéről ahol nagyon sok rókagomba terem.Hozzávalók:

20 dkg rókagomba ( mélyhűtöttből készítettem)
1 csokor petrezselyemzöld
3-4 db burgonya
2 szál sárgarépa
1 db vöröshagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
2 evőkanál olaj

bors
2 dl főzőtejszín
fűszerpaprika
1 evőkanál rétesliszt
 1 húsleveskocka vagy csirkealaplé
A galuskához:
1 tojás
4 evőkanál liszt

petrezselyemzöld aprítva.


Elkészítés módja:

 A kockára vágott hagymát, szalonnát olajon elősütjük, majd a lepirult szalonnára szórjuk a lisztet, fűszerpaprikát, borsot, sót, majd vízzel felöntjük. A burgonyát, répát és petrezselymet felkarikázzuk, és hozzáadjuk a leveshez. A rókagombát mielőtt a levesbe raknánk, enyhén cukros, felforrt vízzel leforrázzuk, és ezután tesszük a levesbe.(Természetesen ez a fagyasztott gombára vonatkozik, ugyanis a szakértők írták elő, a tasakra feltüntetve.)Aki persze megteheti szerezzen be frissen sárga rókagombát, mert az sokkal ízletesebb a mélyhűtöttnél.Nekem csak ez van idehaza. Egy húsleveskockával, vagy 1 dl csirkehús alaplével ízesítjük, és puhára főzzük. A tojásból, lisztből, és némi vízből és peterezselyemzölddel gazdagítjuk . Galuskatésztát szaggatunk a levesbe,  amit ezután tejszínnel dúsítunk. Melegen tálaljuk.