2016. október 17., hétfő

Datolyás-fügés mogyorós torta.


Gazdag, finoman fűszeres íz. Olyan mint a kelet varázsa.Friss fügével koronázva krémes karamellel.A tésztáját egy nappal előtte süssük meg, és pihentessük. Ez az elegáns torta enyhén fűszeres melaszos ízű a datolyától kellemes az íze, no meg a kávé aromája teszi tökéletessé. A pirított mogyoró már csak a ráadás nem csak a tésztába, de a tetejére szórva is. Kínáljuk egy finom tea mellé őszi-téli napokon. A karamellkrém  felejthetetlen élményt nyújt kóstolójának.Sok munka nincsen vele, de készüljünk fel arra, hogy aprólékosan kell dolgozni.Megéri a fáradtságot!





Hozzávalók:

A piskótához:

10 db datolya apró darabokra vágva
75 ml erős forró eszpresszó kávé
7 dkg pörkölt darált mogyoró
20 dkg puha vaj
csipet só
20 dkg barna nádcukor
20 dkg süteményliszt
2 tk sütőpor
2 tk vaníliakivonat
2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
50 g natúr joghurt
4 nagy tojás

A krémhez:

20 dkg puha vaj
2 tk vaníliakivonat
20 dkg porcukor
20 dkg mascarpone

A diszítéshez:

3 db negyedekbe,félbe vágott füge
20 dkg karamellszósz
vágott pörkölt mogyoró egy marékkal.

Karamell:
10 dkg barna nádcukor
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj

Elkészítése:
Először a tortalapot süssük meg.
A datolyát tegyük egy tálkába, és öntsük rá a kávét.Hagyjuk ázni 30 percig.
Az őrölt mogyorót keverjük össze az áztatott datolyával.tegyük a masszát egy keverőtál aljába, és adjuk hozzá a piskóta többi hozzávalóját.vegyünk egy hosszúkás sütőformát, és vajazzuk, lisztezzük ki.Öntsük a masszát az előkészített formába, simítsuk el a tetejét , és süssük 40 percig, amíg a próbatűre nem ragad, akkor jó. Hagyjuk a formába kihűlni, de fordítsuk lefelé,  egy deszkára, és tegyünk alá zsírpapírt. Így sima lesz a felülete is. Pihentessük 1 napot, és másnap készítsük el a krémet hozzá. A vajat keverjük habosra a cukorral, és vaníliával, majd a krémsajttal keverjük simára. Ügyeljünk rá, hogy a krémsajt szoba hőmérsékletűre hűljön le, mert kicsapódik a már langyosnak mondható krémben.A tortalapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk ketté. Az egyikkel a lapokat töltjük, míg a másik felével a tortát vonjuk be. Állítsuk össze e tortát.

 A torta diszítése: 
A fügéket a hegyes végükkel felfelé halmozzuk a torta tetejére. A karamellhez a nádcukrot serpenyőben egyenletesen olvasszuk fel, és a tejszínt hozzáöntjük folyamatosan kevergetve.kevés vajjal fényezzük át.Amikor besűrűsödik hűtsük ki.Hűlés után csurgassuk a torta tetejére úgy hogy a fügékre is jusson, majd szórjuk meg a mogyoróval.Hűtsük be, és tálalhatjuk is.



Tanács. 
Ez a torta még finomabb lesz, ha a piskótát egy-két nappal korábban elkészítjük, mert az ízek jobban összeérnek.ha sütés után kihűlt, csomagoljuk folpackba, és tartsuk légmentesen záródó dobozban. A krémmel csak a fogysztás napján töltsük meg és a diszítést is ekkor készítsük el.