2015. február 18., szerda

Zseniális zserbópite


Van olyan, aki nem szereti a zserbót? És van olyan aki nekiállna péntek délután, a munkából hazaérve? Ha nem, akkor itt lesz  egy egyszerűsített változat a konyhámból! Pici türelmet kérek. Omlós, majd puha lap, baracklekvár, dió, csoki.






Hozzávalók

 Tészta:
20 dkg liszt
5 dkg nádcukor
12 dkg hideg vaj
1 ek jeges víz

Töltelék:
2  tojás
6 dkg nádcukor
15 dkg őrölt  dió
 20 dkg sűrű házi baracklekvár,
 5 dkg tejcsoki darabolva
A behúzáshoz:
 10 dkg tejbevonó (olvasztott)

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

2. A lisztet, cukrot és a hideg, felkockázott vajat vízzel addig pörgetjük a  robotgép táljában, míg el nem kezd összeállni.(Ha nincs ilyenünk, morzsolgassuk gyorsan össze kézzel, picit gyúrjuk át, a lényeg, ne melegedjen fel nagyon a tészta.)

3. A tésztát egy 22 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen kinyújtjuk, eligazítjuk,villával megszurkáljuk.  10-12 perc alatt világos aranysárgára elősütjük.

4. Ezalatt elkeverjük a tojásokat a cukorral , az őrölt dióval. A sütőből kivett tésztát először megkenjük a lekvárral, majd  A dióhabot elkenjük rajta, megszórjuk a csokidarabokkal , és visszatéve a sütőbe, még 5 percig sütjük.

 5. A tepsiben hagyjuk kihűlni,majd, a megolvasztott ét csokival áthúzzuk,  és felkockázva tálaljuk dermedés után.

Sonkába burkolt kolbászkák.



Hozzávalók: 
12 db koktélkolbász,
vagy kolbászhúsból készült kolbászkák.
12 db nagyon vékony szelet pancetta vagy 25 vékony szelet baconszalonna
3 evőkanál étolaj.

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra (gázsütőnél 4-es fokozat). 2. A kolbászkákat egyesével tekerjük be egy-egy vékony szelet pancettába. Ha baconszalonnával dolgozunk, vágjuk félbe a szeleteket keresztben, hogy 50 darabot kapjunk. 3. Kanalazzuk az olajat a sütőtepsibe, és rendezzük el benne a kolbászkákat. Tegyük a sütőbe 35-40 percre, hogy a kolbász jól átsüljön, a szalonna pedig szépen megpiruljon. Csak úgy győződhetünk meg arról, hogy a kolbászkák valóban elkészültek, ha feláldozzuk magunkat, és megkóstolunk egyet. :) 4. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le alufóliával. Ha azonban a kolbászok kicsit túlsültek, szedjük inkább ki a tepsiből az alufóliára, és úgy csomagoljuk be, különben a kolbászkák még tovább sülnek a forró olajban. 5. Tálalás előtt melegítsük újra: a fóliával lefedett tepsit (vagy a fóliacsomagot) tegyük 10 percre a forró sütőbe. 8–10 adag lesz belőle. 

Ízletes vargányakrémleves pirítottmájas bruschettával.

Ezt a levest érdemes elkészíteni,mert aki imádja a gombát,az a levest is imádni fogja.Saját kreációm,és remélem másnak is ízleni fog!


A Hozzávalók:

25 dkg ízes vargánya
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
diónyi vaj,3 ek burgonyapehely,
5 dl tejszín (magas zsírtartalmú
5 dl zöldség alaplé,1 ek borecet,vagy bor 1dl

bors,finomra vágott petrezselyem,1 csipet kakukkfű.

A feltétje:bruschetta személyenként 3 db csirkemáj ,2 db megsütve,és 3-4 db pirított vargányagombafej

Elkészítés módja:

A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágtam, a vargányát  leöblintem és vékonyra szeleteltem. Egy lábasban az olívaolajat és a vajat felhevítettem, majd megfuttattam rajta a hagymát és a fokhagymát. Erre dobtam a vargánya-szeleteket, sóztam, borsoztam és hagytam párolódni. Majd felöntöttem a zöldség alaplével és a borral, botmixerrel simára turmixoltam. Végül  a burgonyapehellyel sürítettem,és tejszínnel dúsítottam , hagytam még egyet rottyanni és kész is lett  a leves.Kakukkfűvel megszórom.
Amíg a leves még főtt, egy serpenyőbe vajon megsütöttem a csirkemájakat,és a gombát.A bruschettákat a levesbe teszem tálaláskor,és a tetejükre teszem a szeletelt kisütött májat,és gombát.Jó étvágyat hozzá!


  

Hamburgerzsemle.

Én azt gondolom,hogy nem is olyan egyszerű hamburgerzsemlét készíteni.Talán megbocsájtanak azért,amiért nem lett tökéletes.Ez az első, készítésű, (már azóta máskor is sütöttem,)és sokkal szebbek lettek.Dehát kérem a rutin az rutin,idő kell hozzá!Ha valaki nem tudná,mi a lényege?
Az hogy ellapítsuk a zsemléket,mert akkor túlzottan magasak lesznek.Ahol dolgoztam,ott keretben sütöttük a zsemléket,és nagyon szép szalagos volt az oldalán.Az enyémeknél még laposabbra készítse el,aki szeretné.




Hozzávalók:

60 dkg liszt
2 kiskanál só
1 csomag instant élesztő

1 evőkanál cukor
5 dkg margarin
1 darab tojássárgája
A lekenéshez:
1 tojássárgája felverve
2 evőkanál szezámmag.


Elkészítés módja:


1. A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, majd hozzáöntjük az élesztőt, a cukrot, a sót, a margarint, a tojássárgáját, és a langyos tejet fokozatosan adagolva a gépet bekapcsoljuk, és 2-es, majd 3-as fokozaton dagasztjuk, amíg össze nem áll.
2. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és zsemlékké slejfoljuk ki (10 dkg 1 zsemle). 45 percig kelesszük.
 4. Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk, egymástól kellő távolságra. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

8 db zsemle sült belőle.