2014. december 17., szerda

Sajtos tejszínes csirkemell kurkumás rizzsel.






Hozzávalók és az elkészítése.
4 el olívaolaj
40 dkg csirkemellfilé
1 db vöröshagyma aprítva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
só,bors ízlés szerint
3 ek reszelt parmezánsajt
1 kk friss oregánó, és petrezselyemzöld
2 dl tejszín



Az olívaolaj felén egy széles serpenyőben pirítsd meg a csirkét amíg átsül, ez kb. 10 perc. Ha kész, vedd ki és tedd félr
Az olívaolaj másik felén párold meg az apróra vágott hagymát üvegesere 3-4 perc alatt. Az utolsó fél percben add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát
Párold meg a hagymát és fokhagymát
Öntsd föl a hagymát a fehérborral, sózd és borsozd ízlés szerint. Hagyd főni, amíg a bor a felére besűrűsödik, ez kb. 5 perc
Öntsd fel a fehérborral és főzd be felére
Vedd le a tűzről a szószt, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, valamint az átsült csirkehúst. Tedd vissza takaréklángra, keverd el és hagyd hogy a sajt elolvadjon és besűrítse a szószt, ez nem több, mint 1-2 perc. Ízlés szerint szárított petrezselyemmel vagy oregánóval ízesítheted.

Korhely lencseleves füstölt csülökkel





Hozzávalók:

60 dkg füstölt sertéscsülök
15 dkg gyulai kolbász
15 dkg lencse
3 evőkanál napraforgóolaj
80 dkg savanyú káposzta
(vecsési fehérboros amit nem kell kimosni)
1 dkg fokhagyma
5 dl tejföl
5 dkg liszt
1-2 evőkanál fűszerpaprika
1 teáskanál mustár
1 késhegynyi só
1 késhegynyi őrölt fekete bors
4 db babérlevél
2 db közepes vöröshagyma



Elkészítés módja:

A füstölt csülköt hideg vízben feltesszük főni, pár szem fekete bors, 1 db hagyma, és 1-2 gerezd fokhagymával. Időközben a lencsét beáztatjuk. Az olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük, kevés fűszerpaprikát teszünk rá, és kevés vízzel felengedjük. Erre kerül a savanyú káposzta. Ha a csülök félpuha, kivesszük a főzőléből, kicsontozzuk és a húsát darabokra vágjuk. A kolbászt is felkarikázzuk és a káposztához adjuk. Ugyanígy a lencsét, a babért, és a zúzott fokhagymát is. A főzőlével felöntjük, de csak 5 dl legyen. Végül ha minden megpuhult, akkor a tejfölt a liszttel, mustárral kikeverjük, és behabarjuk vele a levest. Végül forrón tányérokba szedjük, ízlés szerint locsolhatunk még rá tejfölt.