2017. március 20., hétfő

Omlós töltött piskóta.

Én ezt a töltött piskótát nagyon szeretem, és elkészíteni sem olyan ördöngös. Már idejét sem tudom, honnét van a  recept, de örülök, hogy megoszthatom másokkal is, mert nem kell hozzá nagy szaktudás és ha vendégek jönnek, akkor el lehet őket csábítani vele. A gyerekek is kapkodni fogják.A csoki, és a lekvár mindíg jó párosítás.






  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 9 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3 dkg durvára vágott pirított mogyoró
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj
  • 15 dkg házi készítésű baracklekvár
  • 0.5 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor

Elkészítés:

A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral és a fél csomag vaníliás cukorral simára kikeverjük. A tojássárgáját a kemény habhoz adjuk, és a liszthez keverjük, amihez a sütőport korábban már hozzáadtuk. A kész pépet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és piskótaformákat alakítunk ki a zsírpapírral bélelt tepsiben, egymástól 3 cm-es távolságra úgy, hogy az elejét és a végét jobban megnyomva nagyobb formát érjünk el, míg a közepén vékonyabban nyomjuk. Így alakítjuk ki a klasszikus baba piskótaformát hullámosra.
180 fokos sütőben készre sütjük őket. Ha kihűltek, akkor két darabot lekvárral összeillesztünk, majd olvasztott csokoládéval, ecset segítségével megkenjük őket. A kész süteményeket pirított mogyoróval szórjuk meg és a végén behűtjük őket.
14 db piskótánk lesz ebből a mennyiségből.
Tárolás: hűvös helyen 1 hétig is eláll.

Sárika kókuszos pudingos szelet.


Egy kicsit időigényes. Az Ízhuszár blogján találtam rá, csak éppen kókuszosra alakítottam. Nagyon finom lett.  



A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakó
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál tej

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor

A krémhez:

  • 2.5 dl tej
  • 1 csomag Dr Oetker kókuszízű pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy aroma 1 kávéskanállal
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl rum 
  • a tészta sülés utáni ízesítésére
  • étbevonó csokoládé a bevonathoz


  • Elkészítése:
    A tészta hozzávalóiból gyúrjuk be a tésztát. Azonnal nyújtsuk ki, és két lapot vágjunk belőle, kb. 20x30 centiset. Süssük meg 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt.
  • A piskótához valókat is keverjük ki, és abból is ugyanekkora lapot süssünk 200 fokon 13 perc alatt kész.
    A krémhez a tejet a forraljuk fel, és a pudingot kevés hideg tej hozzáadásával öntsük bele, és sűrűre főzzük meg. Kihűlés után a tojássárgáját a margarinnal, és a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal vegyítsük el. Ezután a barna lapot locsoljuk meg rummal (mindenhol érje), és tegyük a krém 1/3-ad részét, erre jön a piskótalap, majd megint krém, és barnalap, megint rummal öntözzük meg, de a belsejét. Egyszerűbb előre meglocsolni őket, így gyorsabban haldunk vele.
    A tetejét gőz fölött megolvasztott tortabevonóval vonjuk be. A hűtőbe tesszük és pár óra múlva szeletelhetjük.

Kardinális szelet.



A világ legegyszerűbb süteménye. Nagyon gyorsan el lehet készíteni, ha van hozzá minden, ami kell. Főképpen egy jó robotgép, ami helyettünk dolgozik. Sok tojásfehérje kell hozzá, ami akkor jó, ha van maradék fehérje, és akkor csak 2 db egész tojással kell csak kiegészíteni. Illetve két sárgájával. A sütéshez kell türelem, de azt a sütő elvégzi. Azért finom ez a cukrászati remekmű, mert nem túl édes, és mégis csábító! A lekvár enyhe savassága, és a tojáshab, na meg a kicsi piskóta a közepébe, valami csoda. Érdemes nekilátni!Belül lágy, kívül kicsit roppanós!







Hozzávalók:


10 db tojásfehérje
230 g cukor
Sárga részhez:
1 habkártyányi felvert tojásfehérje
2 db tojássárgája
1 ek liszt
1 tk vaníliás cukor
házi baracklekvár

Elkészítése:

A tojásfehérjéket a cukorral verjük nem túl kemény habbá, majd dresszírozzunk habzsákokból ( 2 db kell) szilikonos sütőpapírra 3-3 csíkot.
Ezekre nyomjunk 2-2 csíkot a sárga részből.
Lezárásképp újból nyomjunk 3-3 fehér csíkot.
A tetejüket vékonyan porcukrozzuk.
Előmelegített 175 °C-os sütőben süssük 25 percig, majd 150 fokon 30 percig.
Amint kivettük a sütőből, töltsük össze a két rudat sárgabaracklekvárral.