2017. március 20., hétfő

Omlós töltött piskóta.

Én ezt a töltött piskótát nagyon szeretem, és elkészíteni sem olyan ördöngös. Már idejét sem tudom, honnét van a  recept, de örülök, hogy megoszthatom másokkal is, mert nem kell hozzá nagy szaktudás és ha vendégek jönnek, akkor el lehet őket csábítani vele. A gyerekek is kapkodni fogják.A csoki, és a lekvár mindíg jó párosítás.






  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 9 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3 dkg durvára vágott pirított mogyoró
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj
  • 15 dkg házi készítésű baracklekvár
  • 0.5 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor

Elkészítés:

A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral és a fél csomag vaníliás cukorral simára kikeverjük. A tojássárgáját a kemény habhoz adjuk, és a liszthez keverjük, amihez a sütőport korábban már hozzáadtuk. A kész pépet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és piskótaformákat alakítunk ki a zsírpapírral bélelt tepsiben, egymástól 3 cm-es távolságra úgy, hogy az elejét és a végét jobban megnyomva nagyobb formát érjünk el, míg a közepén vékonyabban nyomjuk. Így alakítjuk ki a klasszikus baba piskótaformát hullámosra.
180 fokos sütőben készre sütjük őket. Ha kihűltek, akkor két darabot lekvárral összeillesztünk, majd olvasztott csokoládéval, ecset segítségével megkenjük őket. A kész süteményeket pirított mogyoróval szórjuk meg és a végén behűtjük őket.
14 db piskótánk lesz ebből a mennyiségből.
Tárolás: hűvös helyen 1 hétig is eláll.