2016. november 2., szerda

Sertéskaraj Budapest raguval

A Budapest módra készült sertésbordának túl sok köze nincs a fővároshoz. Ezt az ételt az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki az ott tartózkodó Magyar szakács különítmény, és nagy sikert aratott vele. Eredetileg borjú bélszínből készítették, libamájas raguval. Most egy szegényesebb változat receptjét tettem közzé. Az étel lényege a zöldborsós, májas ragu. Ez később átalakult, mert a libamáj, és a bélszín sem olcsó alapanyag. 


Hozzávalók:  

8 szelet sertéskaraj
1-2 db húsos csont, vagy csont
40 dkg zöldborsó
10 dkg  vargányagomba
25 dkg csirkemáj
10 dkg füstölt szalonna
só,bors
2 db vöröshagyma
1 db paprika
1 dl hús alaplé
1 tk fűszerpaprika
1 db paradicsom

3-4 evőkanál olaj

Elkészítése:

A sertéskaraj szeleteket kissé kiveregetjük. 
Besózzuk, borsozzuk, és serpenyőben  puhára sütjük. Kevés húsalaplé hozzáadásával letakarva készüljön. 
Olajon az egyik vöröshagymát kockára vágva lepirítjuk, lehúzzuk a tűzhelyről és a fűszerpaprikával megszórjuk. Vízzel felöntjük, és sűrűre főzzük kevés húsos csont hozzáadásával. A zöldborsót sós vízben megpároljuk. A  kockára vágott szalonnát lepirítjuk. Hozzáadjuk   a kockára vágott zöldpaprikát , paradicsomot, a gombát, és a  csirkemájat. Rövid pirítás után  hozzáöntjük az átszűrt pörkölt levét, és felforraljuk. A sült húst leöntjük a forró raguval, és a tetejére melegített zöldborsót hintünk.Párolt rizzsel körítjük.