2015. július 7., kedd

Pirított hagymás frittata.




Az unokáim imádják a tojásos reggeliket,főleg a frittatát.Így most ezt a pirított hagymás változatot is az ő kedvükért sütöttem,mert a hagyma a kevencük.Tojás szinte mindig van otthon, egészséges és kiadós is. Nagy előnye, hogy millióképpen lehet variálni. Rántottát mindenki tud készíteni, a franciás omlett egy következő lépcső, hiszen itt nem elég őrülten kavargatni, kicsit többet adunk az esztétikumra. Az olaszos frittata a kettő között van.Különleges rántottákat készíthetünk zöldfűszerekkel, tavasszal medvehagymával, bármikor petrezselyemmel. A kész rántottát tehetjük szendvicsbe is, finom zöldségekkel.

Az omlett  a rántottától leginkább abban különbözik, hogy kevés liszt is van benne, illetve a felvert tojásfehérjétől sokkal könnyebb. Viszonylag hirtelen sül, és a hozzáadott finomságokat sütés közben tesszük bele. Tálalás előtt a serpenyőben megfordítjuk.


Frittata

Valahol félúton a rántotta és az omlett között találjuk a frittata nevű tojásos ételt. A lényeges különbség, hogy míg az omlettet sütés közben megfordítjuk, a frittata jellemzően a serpenyővel együtt a sütőbe vándorol, de én most a gyorsabbikat választottam, nem tettem a sütőbe.Így is tökéletesen átfordítható lett,és finom.

Hozzávalók 2 személyre:

8-10 db tojás
2 ek liszt
2 dl tejszín
só,bors,cayennebors
20 dkg füstöltkolbász
1 db hagyma
2 db hagyma a pirítotthoz
2 ek vaj
1 db uborka
2 db paradicsom
1 ek petrezselyemzöld

Elkészítése:

A tojásokat a tejszínnel sóval,borssal és a liszttel felverjük,majd a vajat egy serpenyőben felhevítjük,és a szeletelt hagymát rádobjuk.Megpároljuk,és a tojásos keveréket ráöntjük.Elkeverjük villával,majd a füstölt kolbászt felkarikázva elosszuk a tetején,és óvatosan belekeverjük a tojásos masszába.A két hagymát szintén felszeleteljük,és külön serpenyőben karamellizáljuk meg álandan kevergetve,és sózzuk meg.Tegyük félre.A frittata tetejét szórjuk meg cayenneborsssal,és petrezselyemmel,és fordítsuk át a másik oldalára 5 perc után.Ezt az oldalát is szépen süssük át aranybarnára,majd borítsuk tálra.Tegyük a tetejére a pirított hagymát,és paradicsom szeletekkel,meg uborkával kínáljuk.Diszítsük bazsalikommal.