2021. október 25., hétfő

Vargányás tagliatelle gombócos carbonara

J. Olivér adta az ötletet ehhez az ételhez. Olaszországban jártamkor Limónéban vásároltam egy kis üzletben Porcini ízesítésű tésztát és ezt felhasználva jött létre ez a finom tésztaétel.



 

Hozzávalók

 3 adag
  1. 25 dkg darált hús
  2. 5 dkg kockázott bacon
  3. 1 gerezd fokhagyma
  4. 5 dkg vaj
  5. 1 db tojás
  6. só, bors
  7. 5 dkg aprított, vagy őrölt natúr pisztácia
  8. 10 dkg aprított rókagomba
  9. kevés friss kakukkfű
  10. 1 csokor petrezselyemzöld aprítva
  11. 1 ek színesbors
  12. A mártáshoz:
  13. 5 dl tészta főzőlé
  14. 1 db tojás+ 1-nek a sárgája
  15. 1/2 dl fehér bor
  16. 1 ek aprított bazsalikomlevél
  17. 2 ek parmezánsajt reszelve

Elkészítés

  1. A tésztának feltesszük a vizet forralni. Ne tegyünk csak kevés sót a vízbe. A darálthúsba keverjük bele a tojást, vágott petrezselymet, aprított kakukkfüvet, sót, a rókagombát, és a fűszereket. A szalonnát kevés vajon lepirítjuka tört fokhagymával, és lehűtjük. Ezután mehet a húshoz a pisztáciával együtt.

    Vargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 1 fotoVargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 1 fotoVargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 1 foto
  2. A színesborsot megtörjük egy mozsárban, majd deszkára öntjük. A húsból dió nagyságú golyókat formázunk, és megforgatjuk a borsban.

    Vargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 2 fotoVargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 2 fotoVargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 2 foto
  3. Vajat hevítünk, és a gombócokat sütögessük forgatva a forró vajon. A tésztát időközben kifőzzük aldentére, majd amikor kész, akkor a főzőléből öntsünk a gombócokra. lesütjük, majd a bort ráöntjük, és méga főzőléből 1 merőkanállal. A tésztát is ráöntjük, és együtt forgatjuk. Bazsalikommal megszórjuk. A tojást, és a sárgáját beledobjuk, és gyors mozdulatokkal elkeverjük, és a sajttal megszórjuk.

    Vargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 3 fotoVargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 3 fotoVargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 3 foto
  4. Rázogatva összeforgatjuk, és ha kell még a főzőléből tegyünk, hogy finom krémes állaga legyen. Forrón tálaljuk, és megszórhatjuk még parmezánnal.

    Vargányás tagliatelle gombócos carbonara recept lépés 4 foto

Pihe-puha szilvás pite



Itt a neten találtam ezt a receptet,és kicsit átgondolva készítettem el.Nagyon puha,nagyon ízletes gyümölcsös pitesüti.



 

Hozzávalók

 6 fő
  1. Tészta
  2. 30 dkg finomliszt
  3. 15 dkg Rama vaj
  4. 3 ek porcukor
  5. 1 csomag sáfrányos sütőpor
  6. 2 db tojássárgája
  7. 1,5 ek 20 %-os tejföl
  8. 1-2 csipet só
  9. Pudingporos tojásos krém:
  10. 3 db tojássárgája
  11. 5 db tojásfehérje
  12. 1 tasak vaníliás,vagy jelen esetben tejszínes pudingpor
  13. 1 ek 20%-os tejföl
  14. 4 ek kristálycukor
  15. 13 db Blue Free szilva,vagy más fajta kemény nem túl érett
  16. 1 tk őrölt fahéj
  17. 5 evőkanál pirított zsemlemorzsa,vagy édes morzsa

Elkészítés

  1. Vegyük a robotgép tálját elő,és mérjük bele a hozzávalókat.A lisztet, a cukrot, vaníliáscukorral, sütőporral, sóval elkeverjük, ezután a vajat kockázzuk bele.Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, összegyúrjuk. 25x35 cm-es magasszélű tepsit vegyünk,és vajazzuk ki,liszttel szórjuk meg.Lisztezett deszkán a tésztát tepsi nagyságnál picit nagyobbra nyújtjuk, körülbelül fél cm vastagra, beleterítjük a tepsibe úgy, hogy pereme legyen.

    Pihe-puha szilvás pite recept lépés 1 fotoPihe-puha szilvás pite recept lépés 1 fotoPihe-puha szilvás pite recept lépés 1 foto
  2. Megböködjük egy villával az alját,és hűtőbe tesszük,míg a töltelék elkészül.Később,mikor a töltelék elkészült,meghintjük 2 evőkanál morzsával (vékonyan, csak annyi kell, hogy a szilva levét felszívja),megszórjuk a fele fahéjjal, kirakjuk a kimagozott, negyedelt szilvával (vágott felével felfelé), rászórjuk a maradék 3 evőkanál morzsát,majd a másik fele fahéjjal megszórjuk.

    Pihe-puha szilvás pite recept lépés 2 fotoPihe-puha szilvás pite recept lépés 2 fotoPihe-puha szilvás pite recept lépés 2 foto
  3. A tojásfehérjét, 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Egy külön edényben a tojássárgáját a maradék cukorral habosra verjük,hozzákeverjük a tejfölt. A pudingpor ezután kerül bele, és végül a fehérjehabot óvatosan a pudingporos sárgájához keverjük.A masszát ráöntjük a szilvára, elsimítjuk.

    Pihe-puha szilvás pite recept lépés 3 fotoPihe-puha szilvás pite recept lépés 3 foto
  4. 180 C-ra előmelegített sütőben, 60 percig sütjük,alsó-felső sütés,félidőben takarjuk le alufóliával,nehogy megégjen a teteje a tésztának.Hagyjuk a sütőben még 5 percig miután elzártuk a sütőt.Akkor jó, ha szilárd a tetején a piskóta.

    Pihe-puha szilvás pite recept lépés 4 foto