2018. június 26., kedd

Ázsiai pirított tészta zöldségekkel szójaszósszal





HOZZÁVALÓK:
50 dkg Shan' shi tojásos tészta
5 ek szezámolaj
1 csomag mirelit kínai  zöldségkeverék
3 gerezd fokhagyma

5 ek szójaszósz
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztát sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük, majd leszűrjük. A kissé fagyott és lecsepegtetett zöldségkeveréket és az áttört fokhagymát serpenyőben megpirítjuk a felhevített szezámolajon. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a tésztát, és szójaszósszal meglocsolva átpirítjuk, és azonnal tálaljuk.

Tárkonyos csirkeaprólékleves májgombóccal


Rengeteg változata van a tárkonnyal ízesített raguleveseknek. Nálunk nagy sikere van mindegyik változatnak.  Főleg a vegyes zöldséggel készült, és gombócos változatoknak! A közelmúltban kipróbáltam számos változatát, hiszen a kertemben évek óta terem ebből a csodás évelős fűszernövényből.Érdemes a vajbabot is felhasználni a levesben, hiszen jól passzol a tárkony hozzá!
Sokan azt gondolják csak a borsó kötelező a levesben, pedig tévednek!Bármilyen zöldséggel készíthető, és finom ízletes lesz a levesünk mindegyiktől!Most ezt a változatot hoztam, érdemes kipróbálni!





Hozzávalók:

1 kg vegyes csirkeaprólék 4 személyre
3 ek olaj
1 csomag mirelit májgombóc, vagy csinálhatunk a csirke májából
20 dkg vajbab (friss ha lehet még jobb)
3 szál sárgarépa
2 szál fehér zöldség
1 db vöröshagyma
1 kicsi karalábé
1 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt
só, bors őrölve
1,5 liter zöldség alaplé
1 tk citromlé

Elkészítése:

 Az olajat egy nagy fazékban felhevítjük, majd az apróra vágott vöröshagymát rádobjuk, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát is.A csirkeaprólékot megfelelő nagyságúra vagdaljuk, és a hagymára dobjuk, így pirítjuk tovább. Sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket tisztítás után feldaraboljuk tetszés szerinti formára, és a húsra szórjuk. Jól elkeverjük, majd megszórjuk liszttel, és felöntjük a zöldség alaplével. Vízzel pótoljuk majd az egészet, ha félig már megfőtt a levesünk. A májgombócot a forró levesbe helyezzük, és készre főzzük. A fűszereket a végén dobjuk bele,felforraljuk, majd a tejszínnel dúsítjuk, a citromlével pikánssá tesszük. Forrón tálaljuk!

Mediterrán csirkecombok


Az ízletes apró sherry  paradicsomok találkozása a csirkecombokkal a sütőben, és még ami ezután készül hozzá,még a ráadás hogy elkészülve kerüljön a tányérunkra, a tészta és a paradicsommártás kapribogyóval, és olívával. Na és persze a bazsalikom.Nagyon gyorsan elkészül, és ízletes ebédet varázsolhatunk a hétköznapi asztalunkra.




Elkészítése:
1. A csirkecombokat leöblítjük, szárazra törölgetjük, ahogyan a csontok engedik, alsó- és felső combra vágjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. A póré- és újhagymát, valamint a fokhagymát megtisztítjuk, a pórét vékony, az újhagymaszálakat 8-10 cm-es zöldjükkel együtt vastagabb karikákra vágjuk. Az olíva- és kapribogyókat lecsepegtetjük, az olívát kimagozzuk. A zöld fűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük. 
2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, beledobjuk a pórét és az újhagymát, élénk tűzön 1-2 percig pirítjuk-fonnyasztjuk. A csirkedarabok mindkét oldalát meghintjük frissen őrölt borssal, a párolt hagymához adjuk, alájuk öntjük a bort, megszórjuk a kakukkfűlevélkékkel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára pároljuk (30 perc).
3. Kiemeljük a csirkehúst a serpenyőből, alufóliával bélelt tepsire sorakoztatjuk (hogy könnyebb legyen a mosogatás), és 180 °C-os sütőben pirosra-ropogósra sütjük (15-20 perc). 
4. A hagymás alaphoz adjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot és az áttört fokhagymát, félrebillentett fedő alatt, élénk tűzön 15 percig rotyogtatjuk-sűrítjük. Belekeverjük a kapri- és olívabogyókat, a 6-8 levél-bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, éppen csak összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
5. Közben 3 liter lobogva forró, 1 ek. sóval ízesített vízben, a csomagoláson javasolt idő figyelembevételével, kifőzzük a tésztát (nem jó, ha túlfő-szétesik!). Leszűrjük, nagyobb-mélyebb tűzálló tálba/sütőedénybe csúsztatjuk, meglocsoljuk a maradék 2 ek. olívaolajjal, lazán összekeverjük. Tetejére simítjuk a paradicsommártást, elrendezzük rajta a csirkecombokat, a félretett bazsalikommal és a félbevágott miniparadicsomokkal díszítjük, mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorinót) kínálunk hozzá.

Bakonyi pandúrleves


Hozzávalók:

1 db vöröshagyma
2 szál sárgarépa
5 db burgonya
15 dkg szeletelt csiperke gomba
2 tk fűszerpaprika
2 ek olaj
15 dkg apró kockára vágott füstölt baconszalonna
1 szál füstölt kolbász
1 ek vágott tárkony
só, bors
2 dl tejföl
1 ek liszt
1 tk ecet
1 tojásból lisztből gyúrt reszelt tészta


Elkészítése:

Az olajon megpirítjuk félig a szalonnát,majd rádobjuk a felkockázott hagymát.A répát, burgonyát felkockázzuk, és rádobjuk a hagymára. Liszttel megszórjuk, és a fűszerpaprikával.Ezután vízzel felengedjük,kb 1,5 literrel, majd jól elkeverjük. Ezután tesszük bele a gombát, és a tárkonyt, majd a szeletekre vágott kolbászt.Sóval, borssal ízesítjük,és puhára főzzük. A tojást a liszttel keményre gyúrjuk, majd a kész levesbe reszeljük. 10 perces főzés után, már tálalhatjuk is. Dúsítjuk tejföllel úgy, hogy a léből veszünk ki, és a tejföllel jól kikeverjük, majd öntjük a leveshez.Tárkony ecettel tehetjük pikánssá!


Raffaello torta


Ezt a nagyon mutatós tortát a Pinteresten találtam, és el is készítettem magamnak szülinapomra. Nagyon ízlett mindenkinek.Annyira örültem, hogy sikerült hasonlóan megsütni, mit kissé nehezen lehetett lefordítani angolról,de kicsit változtattam rajta csak, az pedig a díszítés volt. A párom nem tudja megenni a darabos mandulát, helyette apró cukros mandulát készen kaphatóval szórtam meg.Így is mutatós lett.

 










Hozzávalók:
Mandulás piskótához:

6 nagy tojás, szoba hőmérsékleten
1 csésze (200 g) cukor
1 csésze (100 g) őrölt mandula
1 csésze (125 g) liszt
1 teáskanál (5 g) mandula kivonat
Fehér csokoládé cukormáz
7 oz (200 g) fehér csokoládé
3 evőkanál (45 g) konzerv kókusztej
9 oz (250 g) Mascarpone sajtot, szoba hőmérsékleten
2 csésze (500 g) tejszín, 35% zsír, hűtve
1/4 csésze (30 g) porcukor
1/2 csésze (40 g) cukrozatlan kókuszreszelék
1 teáskanál (5 g) kókusz kivonat

Díszítéshez:

1  konzerv kókusztej
10 dkg  kókuszreszelék
5 dkg apróra vágott mandula
Raffaello bon-bon 6 db
Fehér csokoládé forgács opcionális

Elkészítése:

 Vajazzunk, lisztezzünk ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát.
Készítsük el a mandulás piskótát. Külön verjük fel a  tojásfehérjét a cukorral kemény habbá. Adjunk hozzá egy csipet sót is.
Egy kis tálban keverjük össze a tojás sárgáját a mandula kivonattal, és keverjük őket a felvert fehérje habhoz lazán körkőrösen keverve.
Fokozatosan adjunk hozzá őrölt mandulát és a lisztet, és óvatosan adagoljuk bele a tésztába.
Öntsük a tésztát az előkészített formába.
Süssük 25-40  percig, amíg enyhén aranysárga színt nem kap, illetve tűpróbát is végezhetünk.
Hagyjuk hűlni 10-15 percig. Vegyük ki a formából a piskótát, és így  hűtsük le tegyük egy állványra.
Közben előkészítjük a csokimázat. Helyezzük a csokoládét és a kókusztejet egy hőálló tálba és hagyjuk elolvadni, forró vízgőz felett.
Egy nagy tálban keverjük össze Mascarpone sajtot simára keverünk porcukorral és kókusz kivonattal. Fokozatosan keverjük bele a tejszínhab és fehér csokoládé keverékét. Fedjük le és hűtőszekrényben, amíg készen áll a használatra.
Állítsuk össze a tortát . Három lapba vágjuk el a piskótát.Megkenjük a krémmel mindegyik lapot, a tetejét,és oldalát is.Megszórjuk aprított kókusz a tetején és oldalán a tortát, és hűtőszekrényben tartjuk tálalásig.

Díszíthetjük  Raffaello bon-bon fehér csokoládé forgács és az apróra vágott mandulával.