2018. június 26., kedd

Mediterrán csirkecombok


Az ízletes apró sherry  paradicsomok találkozása a csirkecombokkal a sütőben, és még ami ezután készül hozzá,még a ráadás hogy elkészülve kerüljön a tányérunkra, a tészta és a paradicsommártás kapribogyóval, és olívával. Na és persze a bazsalikom.Nagyon gyorsan elkészül, és ízletes ebédet varázsolhatunk a hétköznapi asztalunkra.




Elkészítése:
1. A csirkecombokat leöblítjük, szárazra törölgetjük, ahogyan a csontok engedik, alsó- és felső combra vágjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. A póré- és újhagymát, valamint a fokhagymát megtisztítjuk, a pórét vékony, az újhagymaszálakat 8-10 cm-es zöldjükkel együtt vastagabb karikákra vágjuk. Az olíva- és kapribogyókat lecsepegtetjük, az olívát kimagozzuk. A zöld fűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük. 
2. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, beledobjuk a pórét és az újhagymát, élénk tűzön 1-2 percig pirítjuk-fonnyasztjuk. A csirkedarabok mindkét oldalát meghintjük frissen őrölt borssal, a párolt hagymához adjuk, alájuk öntjük a bort, megszórjuk a kakukkfűlevélkékkel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára pároljuk (30 perc).
3. Kiemeljük a csirkehúst a serpenyőből, alufóliával bélelt tepsire sorakoztatjuk (hogy könnyebb legyen a mosogatás), és 180 °C-os sütőben pirosra-ropogósra sütjük (15-20 perc). 
4. A hagymás alaphoz adjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot és az áttört fokhagymát, félrebillentett fedő alatt, élénk tűzön 15 percig rotyogtatjuk-sűrítjük. Belekeverjük a kapri- és olívabogyókat, a 6-8 levél-bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, éppen csak összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
5. Közben 3 liter lobogva forró, 1 ek. sóval ízesített vízben, a csomagoláson javasolt idő figyelembevételével, kifőzzük a tésztát (nem jó, ha túlfő-szétesik!). Leszűrjük, nagyobb-mélyebb tűzálló tálba/sütőedénybe csúsztatjuk, meglocsoljuk a maradék 2 ek. olívaolajjal, lazán összekeverjük. Tetejére simítjuk a paradicsommártást, elrendezzük rajta a csirkecombokat, a félretett bazsalikommal és a félbevágott miniparadicsomokkal díszítjük, mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorinót) kínálunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése