2015. március 4., szerda

Orosz húsgombócok mustármártással.


RENGETEG HÚSGOMBÓCOS ÉTELLEL TALÁLKOZOM A GASZTROÚJSÁGOK OLDALAIN.NEMZETKÖZILEG KÖRÜLNÉZTEM, ÉS MEGPRÓBÁLTAM ÖSSZESZEDNI AZOKAT A GOMBÓCOS ÉTELEKET ELKÉSZÍTENI, AMIT  MAGUNK IS SZÍVESEN ELFOGYASZTUNK.íME AZ OROSZ VÁLTOZAT.





Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
4 darab csemegeuborka, lereszelve
3 ek morzsa
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
fél csokor petrezselyem
4 ek olaj

A mártáshoz.
1 ek liszt
4 dl húsalaplé
1 dl száraz fehérbor
2 ek mustár
2 dl krémtejszín
2 ek citromlé

A körethez:
40 dkg széles metélt

Elkészítése:

A húst összekeverjük az uborkával, a morzsával, a tojással, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel és a lereszelt hagymákkal, majd egy jó állagú masszává dolgozzuk.

Vizes kézzel 3-4 cm-es gombócokat formázunk belőle, majd forró olajban átsütjük.

Kivesszük a serpenyőből, majd a visszamaradt zsiradékot megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az alaplét és a bort, majd visszatesszük a gombócokat és 25 percig, lassú tűzön, időnként megrázogatva puhára pároljuk.

A mustárt a főzőtejszínnel simára dolgozzuk, majd a gombócok levét besűrítjük vele. A végén néhány csepp citromlével ízesítjük.
A köret elkészítése:

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A gombócokat a tésztával és a mártással tálaljuk.

Mazsolás diós kifli.

Kétféle süteményt készítettem ebből a tésztából, aminek a receptjét már olvashatjátok is. Nagyon összegyűlt a mazsola a kamrámban, és ezeket a finomságokat gondoltam ki belőle. Szinte pillanatok alatt elfogyott. Nem is hittem volna, hogy ekkora sikere lessz.











Hozzávalók:
5 dkg őrölt mazsola
5 dkg őrölt dió
30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 tojássárgája
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk sütőpor
1 ek tejföl
10 dkg ét tortabevonó
vaníliás porcukor a bevonathoz

Elkészítése:

A mazsolát aprítógépben, vagy éles késsel daraboljuk. A tészta hozzávalóit (tortabevonó, és a porcukor kivételével) összedolgozzuk géppel, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap a tésztából kifliket formázunk, kissé ellapítjuk, hogy inkább félhold alakú legyen. Zsírpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt világos színűre sütjük. Ha kihűltek, az egyik felét csokiba, a másik felét vaníliás porcukorba mártjuk.

A mazsolát aprítógépben tudjuk darabolni.