2015. február 3., kedd

Sült kacsamell rozmaringos ördögszekér gombával

Erőteljes aromája, a fogyasztók körében egyre népszerűbb gombafaj.A reform konyha valamint számtalan húsétel különleges kiegészítőjeként szolgál, önmagában fogyasztva is ízletes egzotikum. Azt gondolom ennél a gombánál már csak a shitakie, és a vargánya,ami vetekszik ízében vele. A gombaimádók,mint amilyenek mi is vagyunk a családban rengeteget eszünk,és sokfajtát,mert fő a változatosság.






Hozzávalók:

2 db pecsenyekacsa mellfilé
3 db ördögszekér gomba
3 szál rozmaring
só,bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj
A körethez rizibizi
4 db koktélparadicsom a díszítéshez

Elkészítése:


A megmosott gombákat hosszúkás vékony szeletekre vágjuk. Vegyünk egy serpenyőt és tegyük a gombákat a forró olajra, szórjunk rá rozmaringot, és süssük  5 percig, majd sózzuk,borsozzuk és tálra rakjuk,meleg helyre téve.

Közben a kacsamellet a bőrénél beirdaljuk,és megsózzuk a bőrét.Állni hagyjuk 1 órát.Ezután forrósítsunk meg egy másik serpenyőt, és tegyük a bőrével lefelé a melleket,majd közepes erősségű hőn,vagy lángon pirosra sütjük mindkét felét.Ezután betakarjuk alufóliával,és így sütjük médiumra.levesszük a tűzhelyről 10 perc után,és pihentetjük a húst.Szeleteljük pár perc után vékonyra, rizibizivel, és a gombával tálaljuk.Koktélparadicsommal díszítjük.
Ez az adag 2 személyre szól.

Guacamole


A guacamole lényege az avokádó. Ezt a nehéz, olajban gazdag növényt ellenpontozza pár élénk ízű alapanyag, amelyek legfeljebb fűszerek ebben a fogásban, az avokádót körítik. Ez a nagyon kevés összetevő alakítja ki a guacamole csodálatos harmóniáját, amelyben a nehéz és zsíros termés mellett semmi másnak nincs helye, mint friss hagymának, friss koriandernek és egy kis zöld ízű, enyhén csípős csilipaprikának.Semmi másnak.Egyszemélyes adagot készítettem,mert csak én szeretem,és sajnos nem túl szép avokádót kaptam, így rusztikusságát nem tudtam kiemelni.Talán legközelebb.Ízén azért nem rontott.A hazai üzletekben csak az utóbbi néhány évben lett elérhető az avokádó, melyet rücskös zöld héja és formája miatt alligátorkörtének is neveznek. A közép-amerikai indiánok évezredek óta termesztik.

 Nagyon egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal. Mivel 30%-a zsír, szuper bőrápoló.

 Az avokádót, krokodilgyümölcsnek is hívják.

Együnk sok avokádót!




Az alap guacamole

Hozzávalók:
2 puha avokádó
1 egész lime leve
2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
fél lilahagyma apróra kockázva
só, bors

 Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot.


Az én változatom:

HOzzávalók:
1 db érett avokádó
1 db salottagagyma
1 db serrano csili finomra vágva
8 levél korianderzöld finomra vágva
só,bors,1 kisebb gerezd fokhagyma
1 db lime citrom leve.





ELkészítése:
Az avokádó héját lehúzom ketté vágom,és kiveszem a magját.Egy tálkába teszem,és villával összetöröm. Veszek egy nagyobb salottahagymát apró kockára vágom, sózom,és borsozom,majd egy lime citrom levét ráfacsarok., egy kicsi darab chilit szintén felaprítok egy gerezd fokhagymát, és pár levél koriandert.Márvány mozsárban összezúzom a fűszereket,éa az avokádókrémhez adom.Összekeverem,és tálkákba teszem.Tortillacsipsszel kínálom.
.
Kolumbiai guacamole

Hozzávalók:
4-5 puha avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 citrom (de lehet lime is)
koriander
őrölt erőspaprika
víz


Elkészítés: Egy megmosott, meghámozott paradicsomot és 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágunk, ezt öszekeverjük egy nagyobb csészében egy kis őrölt erőspaprikával, ízlés szerinti apróra vágott korianderrel, kis sóval, 1 lime (vagy citrom) levét ráfacsarjuk, és egy kis vízzel felengedjük. Ezt különben így magában - aji néven - is eszik húsokhoz, főtt burgonyához stb. A megmosott avokádókból eltávolítjuk a magot, kikaparjuk a húst, pépesítjük, összekeverjük a maradék felaprított paradicsommal és újhagymával, illetve az ajiból annyival, amennyit felvesz (majdnem az egészet bele lehet tenni).
A tortilla (ejtsd: tortijja) szó jelentése a spanyol „torta” szóból ered, mely kerek süteményt jelent. Amikor a spanyolok rátaláltak az aztékok által készített lapos kenyérre, tortillának, kis tortának kezdték hívni. A mexikóiak évszázadok óta fogyasztják, és egyre népszerűbb azokban az országokban, ahol a mexikói ételeket szeretik. Belőle készül a taco (általában kemény kukorica torilla megtöltve mindenfélével), a burrito (hasonló, de feltekerve), az enchillada (ez is fel van tekerve és meg van töltve, de meg is sütik szószban).
 Tortilla de patatas – ahogy a spanyolok eszik.

Csíkos karamellás rolád.








Hozzávalók:
5 db tojás
2 ek víz
5 ek liszt
5 ek cukor
1 kk sütőpor
1 ek kakaópor
1 db narancs reszelt héja

A krémhez:
2 ek barna cukor
1 ek étkezési keményítő
1 dl tej
10 dkg mascarpone
a tetejére (saját készítésű) csokilegyező

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük. A fehérjét is kemény habbá verjük. A lisztbe keverjük a sütőport és kettévesszük. Az egyikbe a kakaót is belekeverjük. A tojásos masszát és habot is elfelezzük, az egyiket kakaósra keverjük, míg a másik sima vaníliás marad. A reszelt narancshéjat is kettéosztjuk a lisztbe. Könnyedén összedolgozzuk mindkét masszát, és habzsákba szedjük először a világost.

Egy közepes sütőtepsibe zsírpapírt rakunk, és erre sorba a zsákból csíkokat húzunk. Mindig egy helyet kihagyunk, mert az lesz a barna massza helye, majd a barna masszát is betöltjük.

Ha megvagyunk vele, akkor 200 fokos sütőbe téve 15 perc alatt készre sütjük. Hőlégkeverékesnél az alsó sütő is be legyen kapcsolva, és közben 180 fokra lejjebb is lehet venni a sütőt.

A papírt melegen lehúzzuk a piskótáról és feltekerjük a papírba vissza.

A krémhez a barna cukrot karamellizáljuk egy edényben, öntsük rá a tejet, olvadásig keverjük, majd a keményítőt kevés hideg tejben oldjuk fel és azt is öntsük bele. Ha besűrűsödik, akkor ki kell hűteni és hidegen keverjük a krémsajtot hozzá.

Megkenjük a roládot és a tetejére is csorgatunk a maradékból. Csokidísszel kirakjuk. Jól lehűtve kínáljuk.

PoharasTiramisu

Annyi klassz poharas desszert van,és elkészítettem a magamét is.




Hozzávalók:

25 dkg mascarpone krémsajt,

2 ek porcukor,
1 tk vanília aroma,
10 dkg amaretti mandulás keksz,
1 dl presszó kávé,
1 ek amaretto likőr,
2 tojás sárgája,
1 tojás fehérje,
díszítéshez holland kakaópor,és pisztáciás marcipán.(elhagyható,vagy mással helyettesítendő).

Elkészítése:

A kávéhoz keverjük a likőrt,és a mandulás amaretti puszedliket egyenként belemártjuk,majd üveg poharak alját rakjuk ki néhánnyal.A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával kihabosítjuk,és a fehérjét is külön felverjük kemény habbá. Majd a kettőt összekeverjük óvatosan,és a krémsajthoz adjuk.krémesre keverjük,és a mártott kekszre halmozunk a krémből.Ezután újra mártott keksz kerül,és megint krém. Kakaót szitálunk rá,és marcipán darabkákkal díszítettem. nekem pisztáciás marcipánom volt,ami nagyon mutatósan nézett ki a tetején. De lehet bármivel díszíteni.Jól behűtve kínáljuk.

Sonkás kolbászos pite.

Nemcsak a színe,de az íze is kiváló.Nem sütök gyakran sós pitéket,de igyekszem behozni a lemaradást,mert nagyon mutatós,és gyorsan elkészíthetőek.




Hozzávalók
18-20 dkg finomliszt
csipetnyi só
15 dkg margarin
1 db tojássárgája
Töltelékhez
5 dkg parmezánsajt (reszelve)
10 dkg krémsajt
2 dl sűrű főzőtejszín
3 db tojás
5 dkg füstölt kolbász
8 dkg főtt füstölt sonka
5 dkg regnum gépsonka
1 evőkanál friss, vagy kb.1 kiskanálnyi szárított kakukkfű (csapott)
1 db paradicsom
1/2 szál póréhagyma
petrezselyemzöld pár szál

1 db szarvasi mozzarella sajt
őrölt fehér bors

Előkészítés
25 cm-es piteforma.
(Nekem olyan van, aminek a közepét kilehet venni. )
Elkészítés
A tésztához való lisztet a dagasztó táljába öntjük, és a hozzávalókkal bedagasztjuk 1-2 perc alatt.
Meglisztezett gyúrólapon kerekre ellapítjuk, majd kibélelünk vele egy 25 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát (piteformát) úgy, hogy pereme is legyen. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, majd villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 10 perc alatt elősütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a töltelékét. A sajtot egy tálba reszeljük, a krémsajtot, a tejszínt és a nyers tojásokat hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított friss petrezselyemzölddel meg a kakukkfűvel fűszerezzük, jól összekeverjük.
A póréhagymát vékony karikákra vágjuk és az elősütött tésztát körben szépen kirakjuk vele. A kétféle sonkát, a kolbászt apró kockákra vágjuk, a hagymára szórjuk, majd a sajtos masszával az egészet leöntjük, elsimítjuk. A paradicsomokat felaprítjuk, a mozzarella sajtot szeleteljük ezeket is rárakjuk, hogy mindenhová egyformán jusson belőle. A sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 35-40 percig sütjük.
Kb. 15 percnyi pihentetés után, cikkekre vágva tálaljuk. Nem csak ebédre, melegen, de vacsorára hidegen is kitűnő.

Tárkonyos burgonyaleves

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
1 közepes db vöröshagyma
1 db őrölt babérlevél
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 ek tárkony (frissen szedett)
3 ek napraforgó olaj
2 közepes db sárgarépa
2 kávéskanál só
1 késhegynyi frissen őrölt bors
1 dl tejföl
5 dl zöldség alaplé
1 teáskanál tárkonyecet
5 dl víz
A galuskához
1 db tojás
3 csapott ek finomliszt
1 dl víz
1 csipet só

Az elkészítése:

A burgonyát jól megmossuk tisztítás után, és apró kockára vágjuk. A hagymát szintén tisztítjuk, és felkockázzuk. A sárgarépát megmossuk, és karikára vagdaljuk.
Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, és rádobjuk a zöldségeket. Jól elkeverjük, és kissé pirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a köménnyel és babérral, majd a zöldségalaplével felöntjük. A friss tárkonyt felaprítjuk, és a leveshez adjuk.
Ha majdnem kész a leves, akkor pótoljuk vízzel a tömegét, és az egy tojásból galuskát készítünk, majd a levesbe szaggatjuk.
Készre főzzük a levest. Ekkor már csak 7 perc kell neki, és a tejfölt kevés főzőlével elkeverjük csomómentesre, és dúsítjuk a levesünket vele. Végül a tárkonyecetet is belecsurgatjuk.
Forrón tálaljuk.
A galuskához
A tojást a vízzel, csipet sóval összekeverjük.
Annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen.