2015. február 3., kedd

Tárkonyos burgonyaleves

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
1 közepes db vöröshagyma
1 db őrölt babérlevél
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 ek tárkony (frissen szedett)
3 ek napraforgó olaj
2 közepes db sárgarépa
2 kávéskanál só
1 késhegynyi frissen őrölt bors
1 dl tejföl
5 dl zöldség alaplé
1 teáskanál tárkonyecet
5 dl víz
A galuskához
1 db tojás
3 csapott ek finomliszt
1 dl víz
1 csipet só

Az elkészítése:

A burgonyát jól megmossuk tisztítás után, és apró kockára vágjuk. A hagymát szintén tisztítjuk, és felkockázzuk. A sárgarépát megmossuk, és karikára vagdaljuk.
Kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, és rádobjuk a zöldségeket. Jól elkeverjük, és kissé pirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a köménnyel és babérral, majd a zöldségalaplével felöntjük. A friss tárkonyt felaprítjuk, és a leveshez adjuk.
Ha majdnem kész a leves, akkor pótoljuk vízzel a tömegét, és az egy tojásból galuskát készítünk, majd a levesbe szaggatjuk.
Készre főzzük a levest. Ekkor már csak 7 perc kell neki, és a tejfölt kevés főzőlével elkeverjük csomómentesre, és dúsítjuk a levesünket vele. Végül a tárkonyecetet is belecsurgatjuk.
Forrón tálaljuk.
A galuskához
A tojást a vízzel, csipet sóval összekeverjük.
Annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése