2015. február 3., kedd

Guacamole


A guacamole lényege az avokádó. Ezt a nehéz, olajban gazdag növényt ellenpontozza pár élénk ízű alapanyag, amelyek legfeljebb fűszerek ebben a fogásban, az avokádót körítik. Ez a nagyon kevés összetevő alakítja ki a guacamole csodálatos harmóniáját, amelyben a nehéz és zsíros termés mellett semmi másnak nincs helye, mint friss hagymának, friss koriandernek és egy kis zöld ízű, enyhén csípős csilipaprikának.Semmi másnak.Egyszemélyes adagot készítettem,mert csak én szeretem,és sajnos nem túl szép avokádót kaptam, így rusztikusságát nem tudtam kiemelni.Talán legközelebb.Ízén azért nem rontott.A hazai üzletekben csak az utóbbi néhány évben lett elérhető az avokádó, melyet rücskös zöld héja és formája miatt alligátorkörtének is neveznek. A közép-amerikai indiánok évezredek óta termesztik.

 Nagyon egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal. Mivel 30%-a zsír, szuper bőrápoló.

 Az avokádót, krokodilgyümölcsnek is hívják.

Együnk sok avokádót!




Az alap guacamole

Hozzávalók:
2 puha avokádó
1 egész lime leve
2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
fél lilahagyma apróra kockázva
só, bors

 Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot.


Az én változatom:

HOzzávalók:
1 db érett avokádó
1 db salottagagyma
1 db serrano csili finomra vágva
8 levél korianderzöld finomra vágva
só,bors,1 kisebb gerezd fokhagyma
1 db lime citrom leve.





ELkészítése:
Az avokádó héját lehúzom ketté vágom,és kiveszem a magját.Egy tálkába teszem,és villával összetöröm. Veszek egy nagyobb salottahagymát apró kockára vágom, sózom,és borsozom,majd egy lime citrom levét ráfacsarok., egy kicsi darab chilit szintén felaprítok egy gerezd fokhagymát, és pár levél koriandert.Márvány mozsárban összezúzom a fűszereket,éa az avokádókrémhez adom.Összekeverem,és tálkákba teszem.Tortillacsipsszel kínálom.
.
Kolumbiai guacamole

Hozzávalók:
4-5 puha avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 citrom (de lehet lime is)
koriander
őrölt erőspaprika
víz


Elkészítés: Egy megmosott, meghámozott paradicsomot és 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágunk, ezt öszekeverjük egy nagyobb csészében egy kis őrölt erőspaprikával, ízlés szerinti apróra vágott korianderrel, kis sóval, 1 lime (vagy citrom) levét ráfacsarjuk, és egy kis vízzel felengedjük. Ezt különben így magában - aji néven - is eszik húsokhoz, főtt burgonyához stb. A megmosott avokádókból eltávolítjuk a magot, kikaparjuk a húst, pépesítjük, összekeverjük a maradék felaprított paradicsommal és újhagymával, illetve az ajiból annyival, amennyit felvesz (majdnem az egészet bele lehet tenni).
A tortilla (ejtsd: tortijja) szó jelentése a spanyol „torta” szóból ered, mely kerek süteményt jelent. Amikor a spanyolok rátaláltak az aztékok által készített lapos kenyérre, tortillának, kis tortának kezdték hívni. A mexikóiak évszázadok óta fogyasztják, és egyre népszerűbb azokban az országokban, ahol a mexikói ételeket szeretik. Belőle készül a taco (általában kemény kukorica torilla megtöltve mindenfélével), a burrito (hasonló, de feltekerve), az enchillada (ez is fel van tekerve és meg van töltve, de meg is sütik szószban).
 Tortilla de patatas – ahogy a spanyolok eszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése