2015. május 31., vasárnap

Baszk torta

Baszk földön a nők sokszor sütnek ilyen tortát a férjeiknek. Kell hozzá egy közepes méretű tortaforma, aminek kivehető az alja. 20 cm. 










Hozzávalók:

A recept hozzávalói ( 6 személyre):

A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál sütőpor
csipet só
2 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
3 evőkanál szeder dzsem (házi)

A krémhez:

6 db tojássárgája
2 db egész tojás
5 dl tej
0.5 rúd vanília kikapart magja
15 dkg cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál rum
1 db tojásfehérje (a kenéshez) .

Elkészítése:


 A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk. A tésztát ½ - ¼ - ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szoba hőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon. A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet. A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, a tetejére folpackot nyomkodunk, és hagyjuk kihűlni. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába. A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket. Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk. Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen a maradék tésztából sodorjunk két fél vékony rudat és a szélére nyomjuk bele. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával. A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük. Tárolás letakarva hűtőben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése