2016. augusztus 19., péntek

Joghurtos-kapros cukkinikrémleves.



A zsenge cukkiniből igazán remek hűsítő nyári krémleves készíthető. Nagyon sokféle ízesítéssel készülhet. Én most joghurttal, és frissen szedett kaporral ízesebbé tettem ezt a nagyon üdítő ételt.A parmezán pedig a ráadás, hiszen az olaszos betét jól áll neki. Júliusban jártam Olaszországban és a Vezúv lába alatti birtokon vendégül látott bennünket egy gazda. Tőlük vásároltam az olívaolajat. Mondanom sem kell, hogy ennek az olajnak az aromája hozzá sem hasonlít a boltban kapotthoz. Meglehetősen borsos áron mérik, de az íze felülmúlhatatlan, és kedvenc ételeinket imádom fogyasztani vele. 

Amit tudni kell róla:

A cukkini a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik.
Természetesen a "szülők", mint általában a tökfélék régebbről ismertek, Közép-Amerikában voltak őshonosak, Amerika felfedezése után kerültek Európába. A cukkini 10-30 cm hosszú termésének színe a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak.
Főszezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a kiterjedt importnak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható hazánkban is, ahol az utóbbi időben egyre jobban terjed a cukkini termesztése és fogyasztása.



Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek oliva olaj jófajta
25 dkg zsenge cukkini
1 tk étkezési keményítő
1 csokor friss kaporlevél
3 dl görög joghurt
só, frissen őrölt bors
3 dkg parmezán sajt

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát a zúzott fokhagymával együtt olívaolajon megdinszteljük. Öntünk hozzá kevés vizet, hogy ne piruljon hanem puhuljon. beletesszük a felkockázott cukkinit, a friss aprított kaprot,  pároljuk, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a cukkinit. Simára turmixoljuk, majd elkeverjük benne a keményítővel elkevert joghurtot, hőkiegyenlítéssel. Lehűtjük. Olívaolajjal locsolva, sajtforgáccsal megszórva kínáljuk.

Lehet készíteni mascarpone krémsajttal is, én amikor van maradékom, akkor azzal is készítem, nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése