2016. június 1., szerda

Sajtos vajaspogácsa.

A pogácsákat soha nem lehet megunni, ámbár én már unalmasnak tartom, hogy annyiszor a palettára kerül, de azért mindíg van valaki akit érdekel.Ezért hát ne nehezteljen érte senki, ha már unja a pogácsás recepteket
Talán már mindenki ismeri ezt a nagyon népszerű pogácsát, Lajos Mari receptje alapján készítettem.


Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 2,5 dl tejföl
  • 100 g edami vagy trappista sajt.

Elkészítése:

A tésztához a tejet fellangyosítjuk a cukorral, majd hozzá tesszük az eltördelt élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet a dagasztógép táljába öntjük, és hozzáadjuk a vajat, sót,futtatott élesztőt és a tojássárgáját, tejfölt.A gépre bízzuk a dagasztást!Cipót formálunk belőle, és letakarva 1 órát a hűtőben kelesztjük.
A sajtot reszeljük le. A 2 db sütőlapot szilikonlappal béleljük ki.200 fokra melegítsük fel a sütőt.Lisztezett munkalapon 2,5 cm-re nyújtsuk ki a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és sűrűn meghintjük a reszelt sajttal.4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tésztát, némi távolságra egymástól a tepsikbe sorakoztatjuk a pogácsákat ( sülés közben megnőnek.) Aranysárgára sütjük 170 fokon 25 percig.A sütő aljába egy edényben vizet tegyünk a jó süléshez gőz kell.