2021. március 16., kedd

Húzott rétes

Azt gondolom,hogy a mai világban már nem nagyon nyújtanak a fiatalok rétest,inkább megveszik készen,hiszen gyorsan elkészíthető finomságokat lehet réteslapokból sütni.Én is sokszor nyúlok a kész lapokhoz,hiszen nagyon olcsón is kapni.Időt lehet spórolni vele. Baklavának például tökéletes.Rétesnek is nagyon jó,a Lidl-ben például jó minőségű lapot kapni.A húzott változatot rég nem csináltam,nem sikerült túl jól, talán a liszt miatt,de még biztosan készítek. 



Hozzávalók

 4 adag
  1. 25 dkg finomliszt
  2. csipet só
  3. 1 tk ecet
  4. 1 db tojás
  5. 1/2 ek zsír
  6. 1.5-2 dl víz
  7. töltelék:
  8. 30 dkg magozott meggy mirelit nálam
  9. 1 ek fahéjas cukor
  10. 10 dkg cukrozott őrölt mák
  11. 1/2 dl olaj

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a robotgép táljába mérjük, és géppel szép simára dagasztjuk.A meggyet a mélyhűtőből kivesszük,hogy kiengedjen. A töltelékhez a mákot cukrozottat vegyünk,az sokkal jobb. Mi nem szeretjük a szemes mákot a rétesben.A tésztát megformáljuk,beolajozzuk,és 1 órát letakarva pihentetjük.

    Húzott rétes recept lépés 1 fotoHúzott rétes recept lépés 1 fotoHúzott rétes recept lépés 1 foto
  2. Száraz, enyhén lisztezett pamut abroszra tesszük a tésztát a pihentetés után. Felületét alul-felül vékonyan szárazra lisztezzük, majd kezünkkel bentről kifelé haladva kihúzzuk a tésztát vékonyra. Ezután levágjuk a tészta szélein a vastag részeket.Kenjük meg zsiradékkal,és szórjuk meg a cukrozott mákkal,majd erre szórjuk rá a magozott mirelit meggyet,a fahéjas cukorral szórjuk meg végül az abrosz segítségével feltekerjük a rétest.

    Húzott rétes recept lépés 2 fotoHúzott rétes recept lépés 2 foto
  3. Feltekerés után sütőlemezre tesszük, olajjal megkenjük.
    Légkeveréses sütőben 200 C-on sütjük pár percig, majd visszavesszük a sütőt 150 C-ra, és további 15-20 percig sütjük tölteléktől függően.Ezután kivesszük megszórjuk vaníliás porcukorral.Kihűlés után szeleteljük ferdén ahogy azt szokás.

    Húzott rétes recept lépés 3 fotoHúzott rétes recept lépés 3 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése