2023. április 4., kedd

Mandulás-pisztáciás körtés pite

A piték pitéje, bár nem hittem, hogy lesz belőle valami. Most már igen, mivel rájöttem a lényegre. Aki szeretné az tejszínhabbal, vagy fagyival is fogyaszthatja.




 Hozzávalók

 45 perc+pihentetés 40 perc,vagy 1-2 nap
 6 adag
  1. Tészta:
  2. 10 dkg vaj
  3. 25 dkg liszt
  4. nagy csipet só
  5. 8 dkg porcukor
  6. 2 db tojás
  7. Krém:
  8. 15 dkg hámozott mandula
  9. 15 dkg natúr pisztácia
  10. 2 db tojás+1 tojásfehérje
  11. 1 dl tej
  12. 8 dkg porcukor
  13. 1 mk őrölt fahéj
  14. 2 db keményebb körte
  15. A díszítéshez:
  16. ízlés szerint lapka mandula, és pisztácia

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Tésztához a vajat felkockázzuk, a robotgép táljába tesszük a liszttel, porcukorral, sóval, tojásokkal, és begyúrjuk. A tésztát kicsit belisztezve egy spatulával kivesszük a tálból, és formára igazítva folpachba csomagolva a hűtőbe tesszük akár két napra is. Hűtés után remekül nyújtható.

    Mandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 1 fotoMandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A tésztát lisztes felületen 3-4 mm vastag körré nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm átmérőjű piteformát, úgy hogy pereme legyen. A hűtőbe tesszük úgy 30 percre. A töltelékhez a mandulát és a pisztáciát késes robotgépbe tesszük felaprítjuk, őröljük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a tojásfehérjét a tejet, a porcukrot meg a fahéjat, és az egészet kikeverjük.

    Mandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 2 fotoMandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    A formába készített tésztára öntjük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, kicsumázzuk, majd óvatosan beirdaljuk hosszában. A felezett körtéket a pitére helyezzük. 180 C fokos sütőbe toljuk, majd 40 percig sütjük alsó-felső sütéssel elektromos sütőben. Az első pár perc után szórjuk meg mandulaforgáccsal, és pisztácia darabkákkal. Ilyenkor már nem süllyed az aljára. Ha kész, kikapcsoljuk a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni. Porcukorral megszórjuk, és hűtőbe tartjuk tálalásig. Azután szeljük.

    Mandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 3 fotoMandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    Tipp:A krém folyós, de ne ijedjünk meg, esetleg 1 tk étkezési keményítőt lehet bele keverni, de azt láttam hogy szükségtelen, csak azért került bele, mert megijedtem, hogy annyira híg. Viszont szükségtelen, mert jó lett volna nélküle is, szerintem kicsit így szárazabb lett. A pite úgy jó ha szaftos állítólag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése