2017. május 5., péntek

Medvehagymás sertésvagdalt csirkemájjal töltve kétféle burgonyapürével.


Sajnos már végefelé jár a medvehagyma szezonnak, de még ezt a csodás főételt kihoztam belőle utoljára, mert annyira ki szerettem volna próbálni a vagdaltban, és ebben a töltött formában. Nagyon ízletesre sikerült, csak ajánlani tudom.Aki teheti, az őzgerinc formába is teheti, csak bélelje ki alufóliával. Sajnos nekem utóbb jutott eszembe, hogy úgy is készíthettem volna, de így is sikerült szabadon formázva a sütőtepsimbe.





Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka darálva
20 dkg csirkemáj
1 csokor medvehagyma aprítva
1 tk pirosarany
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 -2 tojás
só, frissen őrölt feketebors
1 tk majoranna
2-3 ek morzsa
10 dkg vaj
1-2 ek olívaolaj
2 féle burgonya: édes, és sárga
kevés tejszín,só, és szerecsendió frissen őrölt

Elkészítése:

A sertés darált húshoz keverjük a tojást, sót, és fűszereket, a morzsát, medvehagymát fokhagymát és az egészet összeállítjuk.
A sütőformát fóliával béleljük ki, majd olívával olajozzuk meg. A vagdaltunkat formázzuk hosszú rúddá, és a közepén készítsünk vájatot, amibe ültetjük a megmosott, és szárított kettévágott csibemájakat.Tetejét összezárjuk, jól nyomkodjuk meg, nehogy szétnyíljon.Morzsával szórjuk meg, és tegyük 190 fokos sütőbe 10 percre, majd 160 fokon süssük szép pirosra. A tetejét folyékony vajjal meglocsolhatjuk, mert attól lesz még finomabb az íze.

A kétféle burgonyapüréhez 2 db édesburgonyát héjában megsütjük a sütőbe, míg a sárgát lehéjazva kockára vágva megfőzzük a főzőlapon sós víben. A sütőből kivett édesburgonyát lehámozzuk, és villával összetörjük, majd sózzuk kicsit, és fűszerezzük szerecsendióval, és kevés borssal, majd vajat keverünk hozzá, és kevés tejszínnel simára keverjük. A sárga burgonyát leszűrjük a vizet róla, majd vajjal összetörjük, és tejszínnel dúsítjuk. Sózzuk, majd kínáljuk a csirkemájas vagdalt mellé.