2015. július 18., szombat

Áfonyás kosárka.Ez az édesség frissen sütve, tejszínhabbal a legfinomabb. Egész évben készíthetjük, mert mélyhűtött áfonyával is remek.


Hozzávalók:

12 dkg vaj
10 dkg finomliszt
5 dkg mandulaliszt
1 ek porcukor
1 tojás
1 tk fehérrum

Töltelék:

12,5 dkg marcipán
3 ek cukor
7,5 dkg puha vaj
2 tojás
1 ek finomliszt
25 dkg friss, vagy mélyhűtött áfonya

Kellék:

12 db alufólia muffinforma, vagy muffinsütőforma.ez utóbbi volt nekem éppen kéznél,mert sajnos alut nem kaptam.

Elkészítése:

1. A vajat, a lisztet, a porcukrot a mandulalisztet a tojást,és aromát robotgépben összedolgozzuk, hogy tésztát kapjunk.

2. Akkora lappá nyújtjuk, hogy hogy kerek nagyobb  pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a 12 korongot, és kibéleljük vele a formákat. Húzzuk a tésztát jól a szélére, hogy eléggé magas legyen a tészta.
3. A tészta alját szúrkáljuk meg villával.30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
4. Közben a marcipánt finomra reszeljük. Ez úgy lehetséges, hogy mélyhűtőbe tartjuk 24 órát a mélyhűtőben. A cukrot és a vajat hozzákeverjük, jó krémes állagúra.
5. A tojásokat  egyenként beledolgozzuk, a lisztet is belekeverjük.
6. A formákat a hűtőszekrényből kivesszük, és a sütőben elősütjük 10 percig.hagyjuk kicsit hűlni,majd megtöltjük a töltelékkel a kosarakat.Mindegyikre 5-6 szem áfonyát halmozunk.
7. A sütő középső rácsán kb 15 percig sütjük, vagy amíg a tészta széle egy kissé meg nem barnul.A kis töltött kosarakat a formából kivesszük,és papírral bélelt tányérkákra helyezzük, majd így szervírozzuk. Tejszínhabot kínálunk melléje.